10 hetet kapott a Google Brüsszeltől

Visszaél a keresőszolgáltatások piacén élvezett fölényével a Google az Európai Bizottság hivatalos döntése szerint. A keresőóriásnak tíz hete van hivatalos választ adnia a megfogalmazott kritikára azzal kapcsolatban, hogy a saját kereskedelmi szolgáltatását (Google Shopping) helyezi előtérbe az általános keresési találatok helyett például a repülőutakkal kapcsolatos keresések során.

Brüsszel szerint azzal nincs baj, hogy Európában 10-ből 9 ember a Google keresőjét használja, azzal viszont annál inkább, hogy ezt az erőfölényt más piacokon történő dominanciaszerzésre használják fel. Az EB szerint ez versenykorlátozó és potenciálisan alkalmas arra, hogy megkárosítsa a fogyasztókat. Ha a Google válaszában nem tudja meggyőzni a bizottságot, akár bevételeinek tíz százalékát is elérheti az uniós jog értelmében kiszabható bírság mértéke.

A keresőóriás hivatalos blogján már reagált is a vádakra: ebben azt írják, egyre nagyobb teret kapnak a közösségi oldalak, sokan ezekről tájékozódnak, így az emberek számos más módon is hozzájuthatnak a keresett információkhoz. A Google egyébként több javaslatot is tett a kifogások orvoslására, ám a bizottság ezeket eddig nem fogadta el megoldásként.

Tegnap Brüsszel mindenre kiterjedő vizsgálatot is indított a vállalat ellen egy másik témában, amelyben arra keresik a választ, hogy az Android operációs rendszerrel kapcsolatos megállapodások versenykorlátozóak lehetnek-e, illetve alkalmasak-e arra, hogy a Google visszaéljen piaci helyzetével. A gyanú szerint ugyanis a gyártók nem végezhetnek olyan szintű módosításokat a nyílt forráskódú rendszerben, amivel aztán versenytársai lehetnek az Androidnak, illetve azt is problémásnak látják, hogy a Google előre telepített alkalmazásaival torzítja a szabad választás jogát.

Azóta történt

Előzmények

  • (Frissítve) Össztűz a Google-ra

    Az amerikai piacfelügyelettől kiszivárgott dokumentumok sajátos fényt vetnek a trösztellenes vizsgálatra, és valószínűleg Európában is hatással lesznek a folyó eljárásra.

  • Megbánták a spanyolok, hogy elűzték a Google-t

    Alig pár nappal azután, hogy a Google bezárta Hírek szolgáltatását Spanyolországban és befejezte a spanyol lapok szemléjét, a hangulat megváltozott.