2007-re várható a Longhorn szerver

A Windows Server 2003 első javítócsomagjának (SP1) megjelenését 2004 végére ígéri a Microsoft. Az SP1 a legújabb biztonsági frissítéseket, javításokat fogja tartalmazni, és olyan szolgáltatásokat foglal magában, mellyel növelhető a rendszerek biztonsága (ezen újdonságok megtalálhatók a Windows XP SP2-ben is), továbbá egy "Security Configuration Wizard" varázslót is tartalmaz majd. A Windows Server 2003 64-bit for Extended Systems az SP1-gyel egy időben jelenik meg. Ez a teljesen különálló operációs rendszer az AMD Opteron és 64 bites Intel Xeon processzorkat támogatja majd.

A Windows Server 2003 Release2 (R2), amely a jelenlegi Windows Server 2003-at fogja felváltani, 2005 második felében jelenik meg, s további új szolgáltatásokat tartalmaz majd. A Microsoft véleménye szerint ugyanis egy új, frissített termék sokkal könnyebben használható, mint ha külön kellene ezeket a frissítéseket és értéknövelő szolgáltatásokat telepíteni a rendszerre. Az R2 továbbfejlesztett és hatékonyabb kiszolgálóbeüzemelést és -felügyeletet tesz lehetővé, s a frissítési garanciával rendelkező ügyfelek ingyenesen kapják meg.

A Windows Server "Longhorn" változata várhatóan 2007-ben jelenik meg. A termék új generációs webalkalmazás-platformot, központosított és egyszerűbb alkalmazásplatform-menedzsmentet, valamint az alapjaitól újratervezett rendszermenedzsmentet, illetve gyorsabb és automatikusabb rendszerfelügyeletet tesz lehetővé. A szoftver az újabb hardvereket és szabványokat is támogatja majd, és továbbfejlesztik a rendszer alapszolgáltatásait is. A termék első béta változata a jövő évben várható – olvasható a gyártó közleményében.

Azóta történt

Előzmények