2600 dollár az autonóm CNC-kertész

Az ültetési tervet elkészítve csak magokkal kell feltölteni, minden mást már elintéz a robotkertész. Sajnos egy egység csak egy ágyást támogat.

Ültet, locsol, gyomlál - a FarmBot Genesis (V1.2) mindent elvégez az ember helyett a kiskertben, bár ennek borsos ára van: a 2595 dollárért, vagyis mintegy hatszázhetvenezer forintért beszerezhető CNC-kertész egy újabb bizonyíték arra, milyen elképesztő korban élünk.


(forrás: FarmBot) [+]

Az első információk még 2013 őszén jelentek meg a FarmBotról, Rory Landon Aronson ekkor publikálta az elvet, amire a kertészgép épül. Azóta rengeteg munkaórát tett a projektbe, mostanra pedig dobozos csomagban is megvásárolható a szett, a megrendelést követően nagyjából egy hónapos vállalt szállítási határidővel.


(forrás: FarmBot) [+]

Egy Arduino MEGA és négy NEMA 17 léptetőmotor felel a Farmbot mozgásáért, a Raspberry Pi 3 pedig az internetes kapcsolatot teremti meg az eszköznek. A felépítmény alumínium- és fröccsöntött ABS műanyag elemekből áll, természetesen UV-álló kivitelben. A szettben ültető- és locsolófejet, kamerát és talajszenzorokat találni. A kamera amellett, hogy a gyomlálást irányítja, timelapse fotósorozatok készítésére és (a későbbiekben) videó közvetítésre alkalmas, sőt a szoftver ezen keresztül azt is kiszúrja, ha valamelyik növényt betegség támadja meg.


(forrás: FarmBot) [+]

Az ültetést segítő szoftver drag and drop technikával tervezhetővé teszi a magaságyás tartalmát, ehhez a növények várható méretéből számolva tanácsokat is ad az optimális távolságra. Miután a gépet rákötöttük az elektromos és vízhálózatra, gyakorlatilag gondozásmentes, teljesen automatizált folyamat veszi kezdetét. A FarmBot naponta többször locsol és ellenőrzi a növények fejlődését, a gyomokat és a talaj minőségét, a tulajdonosnak pedig csak annyi a dolga, hogy élvezze saját kertje gyümölcsét (zöldségeit).

Azt nem tudni, hogyan küzd a csigákkal, madarakkal és egyéb éhes élőlényekkel a rendszer, de biztosan akadnak, akiknek egy farmbot-szerű szett az utolsó lökés a saját növénytermesztés megkezdéséhez.

Azóta történt

  • Jönnek a robothajók

    A tengeri áruszállítás is forradalom előtt áll, egyre több nagyvállalat fejleszt gőzerővel autonóm hajóvezérlő rendszereket.

Előzmények