Ingyenes mobilnetet osztogat egy brit szolgáltató

Az Egyesült Királyságban a 3 mobilszolgáltató ingyen biztosít 3G mobilinternetet néhány kisebb, vezetékes hozzáféréssel nem lefedett vidéki település lakói számára. A hongkongi székhelyű Hutchison Whampoa tulajdonában lévő operátor azt mondja, a lépéssel hozzá akar járulni a kormány széles sávú stratégiájának megvalósításához, szakértők szerint viszont inkább a lobbipozícióit igyekszik javítani.

Elsőként egy nottinghamshire-i kistelepülés kap 30 mobilinternetes modemet és azokhoz egyéves ingyenes előfizetést, mely legfeljebb 2 megabites letöltési sebességet biztosít. A 3 ezen felül vállalta, hogy nyilvános wifihotspotot telepít a helyi kocsmába és a közösségi házba. Az akció első hullámában még tíz közösség jut ingyenes mobilinternetes csomaghoz, de továbbiak bevonását is tervezik.

A szolgáltató szóvivője azt mondja: fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy a mobilinternetnek a vezetékes internettel le nem fedett területek, notspotok bekapcsolásában kulcsszerepe van. Egy, a BBC-nek nyilatkozó szakértő azonban úgy gondolja, hogy az operátor akciója valójában a frekvenciákért folytatott verseny része.

A vállalat vezérigazgatója, Dave Dyson korábban többször hangoztatta, hogy élénken érdeklődnek az alacsonyabb frekvenciasávokban elérhető blokkok iránt. E sávokon jobb feltételekkel lehet mobilinternet-szolgáltatást nyújtani, a kedvezőbb hullámterjedési feltételek miatt ugyanis jóval nagyobb területet tudnak lefedni a bázisállomások, és jobb a beltéri lefedettség is. Az Egyesült Királyságban a 800 MHz-es frekvenciasáv felszabaduló blokkjait jövőre aukció révén értékesítik.

Előzmények