80 milliárd forintnyi bitcoint veszített valaki egy banális hiba miatt

Egy programozó egyszerűen elfelejtette a bitcointárcájához tartozó jelszót, ezért került most ilyen helyzetbe.

Amint arról a napokban beszámoltunk, elég erősen ingadozik a bitcoin árfolyama, így Stefan Thomas tárcájának értéke is. Nagyobb gond a San Franciscóban élő programozó számára, hogy elfelejtette ennek a tárcának a jelszavát.

A jelenlegi árfolyamon számolva Thomas úgy 270 millió dolláros vagyont (ez úgy 80 milliárd forint) bukik el egy egészen banális hiba miatt. A német programozó 2011-ben ajándékba kapta a bitcoint, de a digitális tárcája természetesen jelszóval védett, ezt viszont elfelejtette.

Így pedig a 7002 bitcoinja a süllyesztőben végzi, az azokat tároló IronKey meghajtóval együtt (a titkosított meghajtón vannak a tárca kulcsai). Az IronKey szigorú biztonsági protokolljai miatt ráadásul már csak két lehetősége van próbálkozni (nyolcat elhasznált korábban), utána a meghajtó örökre letiltja. A meghajtót biztonságba helyezte, reméli azonban, hogy idővel tudnak neki segíteni.

A Twitteren vannak, akik együttéreznek vele, vannak, akik poénkodnak, hogy próbálta-e a password és az 123456 kódokat, de olyanok is akadnak, akik segítséget ajánlottak. A The Indepentent viszont úgy tudja, a tetemes vagyon elvesztése ellenére nem kell sajnálni Thomast, mert máshol is van bitcoinja (jelszóval együtt), méghozzá annyi, hogy nem is tudja, mihez kezdhetne annyi pénzzel.

A bitcoint és a kriptovalutákat mostanában igen erősen kritizálják, a The New York Times pedig külön rávilágított arra, hogy az emberek nagyon gyakran veszítik el a bitcoinjaikat. A becslések szerint a jelenleg létező 18,5 millió bitcoinnak nagyjából a 20 százaléka, vagyis 142 milliárd dollárnyi (körülbelül 42 billió, vagyis 42 ezer milliárd forint) vagyon egyszerűen elveszett a semmiben, mert olyan tárcákban van tárolva, amikhez nem lehet hozzáférni.

A szakértők szerint Thomas története komoly emlékeztető arra vonatkozóan, hogy mennyire gyakori és súlyos probléma ez a bitcointulajdonosok körében. Sokan érvélnek a kriptovaluta mellett azzal, hogy biztonságos és decentralizált, ez elég nagy negatívum viszont, ha az ember feledékennyé válik.

Azóta történt

Előzmények