A csúcsforgalom a mobilszolgáltatók legújabb kihívása

A csúcsforgalom akár meg is duplázhatja a jövőben a mobilcellákon áthaladó forgalmat, ez pedig új kihívások elé állítja a hálózattervező- és optimalizáló csapatokat – írja a Machina Research friss tanulmánya.

A hálózatra kötött járművek (és kicsivel később az önvezető autók) ugyan csak az M2M kommunikáció egy szeletét jelentik, mégis ezek okozzák majd a legtöbb fejtörést a kutatást végző analitikusok szerint. Míg a legtöbb eszköz fix telepítési helyen, tervezhető mennyiségű adatforgalmat generál majd, addig a járművek mozgásukkal, a kialakuló dugókkal együtt komoly elemzést és tervezést igényelnek majd.

Minden és mindenki kommunikál
Minden és mindenki kommunikál [+]

A mobilszolgáltatók az M2M kapcsolatok jelentős növekedését várják, a Machina Research is ezt erősíti meg, amikor azt írja tanulmányában, 2024-re a tavalyi 250 millióból 2,3 milliárd lesz világszerte. Ez persze nem jelenti azt, hogy az adatforgalom jelentős része is hozzájuk tartozna, ezt a kutatók mindössze 4-5 százalékra teszik. Sokkal inkább a rengeteg hálózati bejelentkezés, a rövid ideig tartó kommunikáció az, ami leterheli majd a hálózatokat. Ráadásul a relatív kis adatforgalom miatt ezekhez a szolgáltatóknak speciális előfizetési modellt kell kitalálniuk, ami jelentősen eltér a mobilokra, vagy a táblagépekre optimalizáltaktól.

A témában járatos olvasóink számára a fentiek után biztosan nem mondunk újdonságot azzal, hogy bár a generált adatforgalom nem jelentős, a csatlakozott végponti eszközök száma azonban komoly fejtörést okoz a szakembereknek. Óriási fejlesztési költsége lenne ugyanis annak, ha minden adótornyot és állomást meg kellene erősíteni (bővíteni), éppen ezért a tervezés és a rendelkezésre álló erőforrások optimális kihasználása az, amivel a szolgáltatók igyekeznek megoldani a helyzetet. Egyre többen dolgoznak azon, hogy azonosítsák, mikor és hol keletkezik majd az adatkapcsolat, ennek mértékét és típusát igyekeznek meghatározni már jelenleg is, illetve ez lesz a feladat a következő években is.

Sokan lesznek, könnyen kialakulhatnak váratlan helyzetek
Sokan lesznek, könnyen kialakulhatnak váratlan helyzetek [+]

Ezekkel kapcsolatban mutat rá a tanulmány néhány fontos pontra, mint a dinamikus hálózatmenedzsment, illetve a RAN (radio access network) állomások optimalizálása a változó igények és a szolgáltatás minőségének megőrzése érdekében. A várakozások szerint ugyanis az M2M eszközök néhány éven belül a kapcsolatok kétharmadát teszik majd ki, így tehát a priorizálás és a sokféle eszköz kezelése mellett arra is oda kell figyelni, hogy a klasszikus ügyfél-elégedettség ne romoljon.

A fentiek mellett az sem elhanyagolható, hogy az M2M eszközök várhatóan sokkal hosszabb élettartammal rendelkeznek majd, mint egy átlagos telefon vagy táblagép, tehát akár több tíz évig is működhetnek majd, amihez viszont szintén úgy kell megtervezni a jövő hálózatait, hogy azok ez idő alatt kompatibilisek maradjanak a korai gépekkel is. Kihívás tehát akad bőven, de megéri: a kétmilliárdnál is több eszköz zöme mobilforgalmat generál majd, ami jelentős bevételeket jelent a szolgáltatóknak.

Azóta történt

Előzmények