A Dellnek nem kell az AMD

Kevin B. Rollins
Kevin Rollins

A világ legnagyobb PC-gyártójának vezére tegnap megerősítette cége kizárólagos elkötelezettségét az Intel mikroprocesszorai iránt. Kevin Rollins egy elemzői szimpóziumon elismerte, hogy tavaly komolyan fontolóra vették az exkluzív Intel-pártiság feladását és az Advanced Micro Devices chipjeinek felhasználását. Mint mondta: az AMD megerősödött, de ez még önmagában nem elegendő indok a hosszú ideje jól működő beszállítói modell megváltoztatására.

Amint az ismert, a Dell története során sosem épített még AMD processzort forgalomba hozott konfigurációiba, bár Michael Dell „soha se mondd, hogy soha” mantrájának gyakori felemlegetése időről-időre spekulációkra ösztökéli az elemzőket. A világ vezető számítógépgyártói közül egyedül a Dell ilyen makacs.

Tavaly az Intel több alkalommal volt kénytelen egyes lapkák fejlesztésének leállításáról vagy csúszásáról beszámolni, miközben riválisa számos technológiai újítást vezetett be sikerrel a piacra. Az AMD egyebek mellett elsőként jelent meg a piacon 64 bites végrehajtást támogató – így nagyobb memória használatát lehetővé tévő – PC-s processzorokkal. Rollins szerint azonban időközben az Intel ledolgozta időleges lemaradását, a Dell bizalma pedig ismét töretlen régi szállítópartnere iránt.

Az újabb kikosarazás alighanem kellemetlenül érinti az AMD-t, amely éppen a hónap elején választott be igazgatótanácsába egy korábbi Dell-vezért, ami elemzők szerint nyilvánvaló jele volt annak, hogy a sunnyvale-i vállalat nem tett le a világ legnagyobb PC-gyártójának megpuhításáról. A Dell megnyerése évi 500 millió dollárral hizlalhatná a cég árbevételét – kalkulálnak szakértők.

Azóta történt

Előzmények