A félvér herceg kalózai

Eddig többnyire csak a lemezkiadók és filmstúdiók berzenkedtek, de – amint a mostani eset is bizonyítja –, a könyvkiadóknak is főhet a feje a fájlcserélő hálózatok miatt. A Harry Potter-sorozat hatodik része péntek éjfélkor került a könyvesboltok polcaira, néhány óra múlva azonban elektronikus formában már az internetről is letölthető volt. A több mint 600 oldalas kötetet egy könyvesboltban dolgozó rajongó kezdte el szkennelni még a múlt hét közepén, amikor az üzletbe megérkezett a szállítmány, ám a hivatalos premier napjáig nem végzett a digitalizálással. A fennmaradó részeket azok a társai vitték számítógépre, majd alakították szöveges állománnyá, akikkel egy IRC-csatornán tartotta a kapcsolatot. Ma már a Harry Potter és a félvér herceg többféle – Word, PDF vagy egyszerű szöveg – formátumban is letölthető a fájlcserélő hálózatokról.

A sorozat elektronikus könyvként való megjelentetését ellenző szerző, J.K. Rowling jogi képviselője a Wired Newsnak elmondta, hogy fel fognak lépni a kalózmásolatot letöltésre kínáló weboldalak ellen. Az ügyvéd szerint egy hivatalos e-könyv kiadása sem javítana a helyzeten, hiszen annak a védelme is feltörhető. Egyes szakértők azonban másként látják, ők úgy vélik, egy ilyen sikeres munka elektronikus forgalmazása megkerülhetetlen.

A sikerre valóban nem lehet panasz. Az első beszámolók szerint csak a megjelenés napján több mint 10 millió példány kelt el a hatodik részből, és a sorozat eddig mintegy 1 milliárd dollárral gazdagította a szerzőt.

Előzmények