A francia parlament elköszönt a Microsofttól


Forrás: www.gizmodo.com

Jövő év júliusától a francia parlament hivatalaiban a Linux operációs rendszereket használó szerverek mellett a képviselők gépein is Linux lesz telepítve, a politikusok és az alkalmazottak a Firefoxszal böngésznek majd a neten, az OpenOffice-szal készítik dokumentumaikat, táblázataikat, bemutatóikat – az OpenOffice-hoz elérhetők azok a nyelvi kiegészítők (például az arab), melyre a képviselői munka során feltétlenül szükség lehet, tehát ebben is állja a versenyt a Microsoft Office-ával. A változtatás bejelentett oka, hogy a két házból álló francia törvényhozás pénzt takaríthat meg, ha a nyílt forráskódú szoftvereket fogja használni, mert előzetes kalkulációik szerint ez egy olcsóbb konstrukció, mint a Microsoft által kínált rendszer és támogatás.

A határozatot és indoklását mindenesetre többen vitatják. Chris Swenson, az NPD elemzőcég igazgatója szerint valójában a Linux választása önmagában nem feltétlenül jelent megtakarítást. A francia minisztériumok egy része és néhány kormányzati hivatal is Linuxot használ már egy ideje, de csak a szervereken. Jövőre viszont a munkaállomásokat is átállítják, ám azt még nem jelentették be, hogy melyik Linux-változatra. Swenson szerint a disztribúció kiválasztása óriási különbségeket jelenthet. „Ha például egy olyan kereskedőtől vásárolnak, mint a Red Hat, akkor természetesen fizetni kell a licencekért, a támogatásért és a karbantartásért” – magyarázta az elemző, s hozzátette, hogy megfelelő, a Linuxhoz értő, azzal foglalkozó IT-vállalkozást néha nehezebb találni, mint ugyanarra a feladatra alkalmas Microsoft-specialistát. Véleménye szerint a cégek megpróbálhatják ugyan, hogy takarékossági szempontokból a Linuxot választják, ám az elismert Linux-terjesztők sem dolgoznak ingyen.

A Microsoft véleménye egyelőre nem ismert erről a változtatásról. A szoftveróriás az amerikai hivatalokban erősen tartja magát, s bár vannak kezdeményezések az Egyesült Államokban is, hogy a kormányzat válasszon inkább egy szabad forráskódú rendszert, de Steve Ballmernek, a Microsoft vezérigazgatójának egyelőre nincs oka az aggodalomra.

Azóta történt

Előzmények