A GIRO már hivatalosan sem hitelesítésszolgáltató

A hitelintézetek közötti elszámolásforgalom lebonyolítását biztosító GIRO Zrt. a nem minősített elektronikus aláíráshitelesítés-szolgáltatási tevékenységét – Hit@les nevű szolgáltatását – 2008. október 28-án végleg befejezte, s a Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala az elektronikus aláírásról szóló törvény alapján nyilvántartásából a társaság ilyen jellegű szolgáltatását törölte.

A kibocsátott és visszavont, illetve lejárt tanúsítványok adatait tartalmazó tanúsítványtárat és visszavonási listát, valamint a tanúsítványok kibocsátásra vonatkozó hatályban volt szabályzatait a GIRO Zrt. a Netlock Kft.-nek átadta. Ezen adatok megőrzéséről és közzétételéről a hatályos törvényben meghatározott ideig a NetLock Kft. gondoskodik mostantól a GIRO helyett. A tanúsítványtár, a visszavonási listák, illetve a GIRO hatályban volt szabályzatai október 28-át követően a Netlock internetes címén érhetők el. A korábbi elérést biztosító tar.giro.hu címet a GIRO a Netlock oldalára irányította át.

A GIRO még 2001-ben kötött szerződést a ma is számottevő piaci szereplő Montanán kívül a Noreget (a Montana leányvállalata) és a Compaq Computert soraiban tudó konzorciummal, hogy rövid határidőn belül leszállítják a GIRO elektronikus tanúsítványokat (e-aláírásokat) hitelesítő rendszerét. Az akkor háromszázmillió forint értékű beruházásban az ír Baltimore Technologies cég technológiáját telepítették a Compaq platformjaira. A Napi Online hét évvel ezelőtti tudósítása szerint az internetes banki tranzakciók biztonságos lebonyolításához a PKI technológiára épülő alkalmazások, szolgáltatások, szabályzatok és eljárások kombinációjaként tervezték a rendszert, ugyanakkor ez csak része lett volna az elektronikus fizetési folyamatnak. Ugyanis ahhoz, hogy az ügyfelek ténylegesen kiegyenlíthessék számláikat, illetve fogadhassanak átutalásokat a világhálón keresztül ezzel a megoldással, meg kellett volna oldani a GIRO-tulajdonos bankok kapcsolódó rendszereinek kiépítését és illesztését is, amit aztán már ezek a pénzintézetek – gazdaságossági okokra és a technológia bonyolultságára hivatkozva – nem valósítottak meg.

Érdektelenség miatt a GIRO a szolgáltatást 2004-ben le is állította. A végkifejlet azonban csak most érkezett el, mert a szolgáltatás megszüntetése csak úgy volt lehetséges a GIRO részéről, hogy a NetLock – bizonyára üzleti megfontolásból – átvállalta a még több évig fennálló szolgáltatói kötelezettségeket.

Azóta történt

Előzmények