A Google autója bedarálja Los Santost

Tudtuk, hogy egyszer megtörténik, de arra nem számítottunk, hogy ilyen hamar.

Bár még egy ideig biztos nem kerülnek piacra a Google önvezető technológiájával szerelt járművek, évek óta folynak a tesztek virtuálisan és a közutakon egyaránt. Eddig mindössze egy balesetet okozott a szoftver (azért az emberek amortizálják a flottát), amit folyamatosan igyekeznek a forgalom ritmusához alakítani. Erre szükség is van, hiszen senkinek sem jó, ha tötymörgés miatt kiinti a rendőr a vezető nélkül haladó autót, vagy ha egy biciklis miatt nem mer elindulni az automata.

A mérnökök mindenesetre szeretnék elkerülni, hogy bármilyen szoftveres probléma, vagy hiányzó tapasztalat miatt ön- és közveszélyessé váljon a fejlesztésük, ezért fokozatosan merészkednek csak a nagyobb kihívást jelentő útszakaszokra. Egy lelkes YouTube felhasználó, pizzaforbreakfast nem volt ennyire türelmes, még azt sem várta meg, hogy a Rockstar Games sikerszériája, a Grand Theft Auto ötödik részének online játszható módjába havonta érkező új autók között felbukkanjon a Google aprósága, ő maga készített egy rövid bemutatót arról, amint San Andreas államba megérkezik az első példány.

Hát ezért kell sokat tesztelni és óvatosnak lenni, mert pillanatok alatt elszabadulhat a pokol, ha nem tökéletes a rendszer, esetleg valaki szándékosan módosít a mesterséges intelligencia viselkedésén, és a biztonságos vezetés helyett Los Santos átlagos vezetési moráljához igazítja a szoftvert.

Azóta történt

Előzmények