A jövő okostelefonja Linux-alapokon

Az Infineon, a Samsung, a Trolltech és az Emuzed a ma megnyíló 3GSM World Congress 2005 alkalmából bejelentette, hogy elkészült egy UMTS/EDGE adatátvitelre felkészített mobiltelefon referenciadizájnjával, amely Linux operációs rendszert fog futtatni. Az újfajta készüléket elsősorban a nagyobb hálózati sávszélességet igénylő, illetve multimédiás alkalmazások igényeinek megfelelően fejlesztették ki. Ezen felhasználási területek közé tartozik például a videotelefonálás, a multimédia-folyamok vétele, AAC+, MP3, H.264 vagy MPEG-4 kódolású hangzóanyagok és mozgóképek lejátszása.

A nyílt forráskódú Linuxnak és a Java támogatásának köszönhetően a felhasználóknak számos alkalmazás áll majd rendelkezésükre, a fejlesztők számára pedig a moduláris kernel révén könnyebbé válik a hardver erőforrásainak és a szoftverek képességeinek finomabb összehangolása.

A most bemutatott rendszer egy S3C24A0 alkalmazásprocesszort, egy Samsung kameramodult és egy Infineon MP-U UMTS/EDGE vezérlőegységet tartalmaz. A szoftvercsomag fő részeit az Infineon UMTS/EDGE protokollkészlete, a Samsung Montavista által tanúsított illesztőprogramjai, a Trolltech okostelefonok számára kifejlesztett Linux platformja, a Qtopia, valamint az Emuzed audio- és videoalkalmazásai alkotják. A böngészőt az Opera szállítja, a Java futtatási környezet a Sun műhelyéből származik, a háromdimenziós grafikáért az ARM és a Superscape Swerve csomagja felel, míg a csengőhangokat, sőt a térhatású hangzást a Qsound Labs megoldásai szolgáltatják.

A számos vállalat együttműködéséből született referenciakészülék prototípus létére állítólag szokatlanul kecses, a Samsung egy elegáns, szétcsúsztatható (slider) házban mutatja be a kiállításon. A tervezők célja a harmadik generációs mobiltelefonok egy olyan mintapéldányának megalkotása volt, amely a közeljövőben mind a hardver, mind a szoftver tekintetében általánosan alkalmazott szabvánnyá válhat.

Előzmények