A jövő videós formátumáért fogtak össze a nagyok

A legnagyobb internetes cégek fogtak össze, hogy a következő generációs média formátumokat, kodekeket, illetve technológiákat együtt fejlesszék ki. Az Amazon, a Cisco, a Google, az Intel, a Microsoft, a Mozilla és a Netflix közös kezdeményezése, az Alliance for Open Media azt a célt tűzte ki zászlajára, hogy egy nyílt, jogdíjmentes kodek specifikációt és nyílt forráskódra épülő formátumot hozzanak létre, a tagok tudását és szabadalmait felhasználva. A jövő tartalmainak tudnia kell titkosított, illetve adaptív stream funkciókat is, tehát a formátumnak alkalmasnak kell lennie az Amazon, vagy éppen a Netflix kiszolgálására.

Az elvárások, melyeket magukkal szemben támasztottak:

 

  • Az új platform legyen átjárható és nyílt
  • Legyen webre optimalizált
  • Skálázható az összes modern eszközre és sávszélességre
  • Alacsony számítási igénnyel és hardveres optimalizációval rendelkezzen
  • Legyen konzisztens, legjobb minőségű és valós idejű videóközvetítésekre kész
  • Legyen rugalmasan felhasználható kereskedelmi és nem kereskedelmi tartamakra egyaránt, beleértve a felhasználók által készítetteket is

 

A tagok abban is megállapodtak, hogy a kódot az Apache 2.0 liszensz keretében és a W3C szabadalmi szabályok szerint készítik el, tehát lemondanak a jogdíjakról a kodek implementációkkal és a szabadalmakkal kapcsolatban.

A Cisco képviselője a videó kodekeket emelte ki (a Daala, a Thor és a VPx említésével), a Google a WebM Projektj tanulságait hozza, az Intel a hardveres optimalizációt segíti, a Microsoft embere a sztenderdizálást emelte ki, a Mozilla képviselője pedig a jogdíjmentes formátumot várja leginkább.

Azóta történt

Előzmények