A képcső tovább él

A Flat Information Displays Conference 2004 elnevezésű rendezvényen egy olyan új katódsugárcső- (CRT) technológiát mutattak be a gyártók, amely új életre keltheti a népszerűségből fokozatosan veszítő képcsöves kijelzőket, és konkurenciát teremthet az LCD és plazmamegjelenítők számára. A megoldás egyesíti a régi és az új technológia előnyeit: kiváló képminőséget nyújt, miközben több tíz centiméterrel vékonyabb, mint a hagyományos képcsövek.


Az LG.Philips Displays lapos tévéje

Az LG.Philips Displays már korlátozott darabszámban most is gyárt ilyen lapos képcsöveket, de a sovány CRT televíziók világpiaci megjelenése csak a jövő év második felében várható. A készülékek kezdetben drágábbak lesznek, mint a jelenlegi képcsöves tv-k, de a gyártók jóslata szerint az árak gyorsan esnek majd. A Samsung is dolgozik lapos képcsővel szerelt megjelenítőkön: a vállalat 76 centiméteres képátmérőjű modellje mindössze 40 centiméter mély lesz. Ez a készülék Dél-Koreában már 2005 első negyedévében piacra kerül.

A cégek vezetői elismerték, hogy a CRT-piac már túl van a dinamikus növekedésen, de a lehetőségek még korántsem merültek ki. A piackutatók is úgy látják, hogy a képcsöves kijelzők még jó ideig nem tűnnek el. Az iSuppli előrejelzése szerint még 2008-ban is 70 százalék körül lesz a CRT televíziók piaci részesedése.

Azóta történt

Előzmények