A kód neve: 09-F9-11-02-9D-74-E3…

Ha tegnap és ma egyik kedvenc oldalamra, a digg-re navigáltam (a top-ot tessék nézni oldalt), csakis egyetlen egy üggyel foglalkozó írásokat láttam – zendülés van! (illetve volt...)

Miről is van szó? Úgy hívják: 09-F9-11-02-9D-74-E3-5B-D8-41… Ez a szörnyűség egy hexadecimális kód – itt most én sem fejezem be, de könnyen megtalálható –, mely a netezők szerint a HD-DVD-k feltörésére szolgál, s egyáltalán nem új felfedezés, már hónapok óta kering a neten, a Google keresője szerint közel háromszázezer oldalon található meg.

A felháborodás oka, hogy Kevin Rose, a digg alapítója külső nyomásra (Advanced Access Control System - AACS) letörölte azt a linket, amely a fenti kódról szólt, majd az ezt követőket is, s ugyanakkor tájékoztatták a digg olvasóit is arról, hogy a digitális anyagok szerzői jogát védő törvény értelmében (Digital Millennium Copyright Act) jártak el. Erre az oldal hívei százával árasztották el a digg-et olyan hivatkozásokkal, amelyek tartalmazták ezt a kódot, nemrég még egyáltalán semmi más nem szerepelt a digg-en, csakis ez (a látvány lenyűgöző volt, valóban semmi más, csak ez a kód, s akkora digg-számok, amelyek normális esetben soha nem fordulnak elő!).

A digg blogjában Jay Adelson először arra hivatkozott, hogy az ilyen típusú adatközlésnek könnyen az lehet a vége, hogy betiltják a népszerű oldalt, s az alapszabályok is kizárják az ilyen, törvényszegésre buzdító közléseket, ám most hirtelen irányt váltottak, s Kevin Rose legutóbbi bejegyzése arra hivatkozik – igencsak ügyes politikai húzással –, hogy megértette a felhasználók üzenetét, s mivel a közösség egyik fő elve mindig is az volt, hogy soha nem hajtanak fejet a hatalmaskodó vállalatok előtt, ezért megszünteti a kódot tartalmazó üzenetek és linkek törlését. A társaság felvállalja a következményeket, bármilyenek is lesznek azok: „If we lose, then what the hell, at least we died trying”.

Azóta történt