A következő Windowst 2009-re ígérik


Pénz az ablakban

Épphogy a piacra került a rég várt Windows Vista, a Microsoft fejlesztői már a következő operációs rendszerről beszélnek.

Ben Fathi, a Windows-rendszerek alapkutatási és -fejlesztési osztályának alelnöke a San Franciscóban rendezett RSA konferencián arról számolt be, hogy az új fejlesztés már sokkal gyorsabb lesz, mint a Vistáé, mely – hivatalosan – öt évig tartott. Fathi ezt az időtartamot „kivételes”-nek minősítette, s elmondta, hogy az új OS már 2009-re kész lesz.

Fathi a Vista késését azzal magyarázta, hogy az XP utáni rendszerben eredetileg radikális változtatásokat szerettek volna végrehajtani (például új típusú fájlrendszert és átalakított felhasználói felületet), ám a mind szélesebb körű szoftveres támadások az XP sok biztonsági hiányosságát tárták fel, ezért a Microsoft 2003-ban felhagyott az eredeti tervekkel, s minden energiájukat a Service Pack 2 tökéletesítésére fordították. „A Longhorn fejlesztését takaréklángra állítottuk” – mondta Fathi, majd azzal folytatta, hogy az SP2 elkészítése után viszont szembe kellett nézniük az időközben felhalmozódott számtalan javítandó problémával és a fejlesztendő funkciókkal, ám az nyilvánvaló volt, hogy ezek mindegyike már nem építhető bele a Vistába, csak akkor, ha az időben egyébként is csúszó rendszert még tovább késleltetik, s ezt semmiképpen nem akarták. Tehát az történt, hogy az XP szervizcsomagja után két és fél évvel jelent meg a Vista, s terveik szerint újra csak két és fél évet kell várni a következő változatra, így 2009 vége a jelenleg megállapított határidő.

Az újságírók természetesen szerették volna az új rendszer tervezett nevét is megtudni – hivatkozva arra, hogy tavaly a Microsofttól származott az az információ, mely szerint a fejlesztés alatt álló OS munkaneve: Vienna –, ám Fathi azt felelte, ez még nem tartozik a nyilvánosságra. Az újításokról is titkolózva nyilatkozott, csak annyit mondott, hogy a legmodernebb technológiákat használják majd – sejtelmesen mindössze annyi célzást engedett meg magának, hogy talán egy korszakalkotóan új felhasználói felület is szerepel a tervekben.

„Korai még ezekről a részletekről beszélni. De úgy hiszem, a következő néhány hónap során mind többet és többet tudhatnak majd meg” – zárta nyilatkozatát Ben Fathi.

Azóta történt

Előzmények