A laptop csökkenti a termékenységet

Amerikai kutatók szerint az ölben tartva használt laptopok csökkentik a férfiak nemzőképességét. A New York-i állami egyetem kutatócsoportja egy kísérlet során azt találta, hogy a hordozható számítógépek által termelt hő és a biztos tartás érdekében összezárt combok hatására megemelkedik a herék hőmérséklete, ami a hímivarsejt-termelés csökkenéséhez vezet. Mindenkinek érdemes tehát mérlegelnie, hogy a munkahelyen vagy a hálószobában fontosabb-e a termékenység.

A kísérletben huszonkilenc – 21 és 35 év közötti – önkéntes vett részt. A kutatók állandó szobahőmérséklet mellett mérték herezacskójuk hőmérsékletét, és gondosan ügyeltek arra, hogy hasonló anyagból készült, laza öltözéket viseljenek. Az eredmények szerint egy kikapcsolt laptop ölben tartása 2,1 fokkal emeli a herék hőmérsékletét, amely további 0,7 fokkal emelkedik, ha a készülék üzemel.

A vizsgálatot vezető kutató, Dr. Yefim Sheykin elmondta, közismert, hogy a herezacskók hőmérsékletének emelkedése negatívan befolyásolja a termékenységet. Nem véletlenül helyezkednek el a hímivarsejtek termeléséért felelős szervek a testüregeken kívül: a szervezet belső hőmérséklete túl magas a spermiumok normális szaporodásához. Európai vizsgálatok szerint 1 fokos hőmérséklet-emelkedés akár 40 százalékkal csökkentheti a spermiumok számát.

Sheykin szerint további vizsgálatokra van szükség, de az bizonyosnak mondható, hogy az ölben tartott laptopok rossz hatással vannak a nemzőképességre.