A légi közlekedésben hódítana az Opera

A jövőben repülőgépek háttámláin is találkozhatunk majd az Opera böngészővel – erről írt alá megállapodást a fedélzeti szórakoztatóelektronikai rendszereket gyártó Thales cég a norvég szoftverfejlesztőkkel. Az Opera Software tavaly óta dolgozik együtt a francia vállalattal, amelynek TopSeries fedélzeti rendszerét már 15 légitársaság használja Airbus és Boeing típusú repülőgépein, köztük az Air Canada és az Air France.

A repülés közbeni internetezés már ma sem elérhetetlen, számos légitársaság biztosít vezeték nélküli kapcsolatot a hordozható és kéziszámítógépekhez. A Thales és az Opera megoldása annyiban nyújt újdonságot és kényelmet, hogy nem lesz szükség saját készülékre, hanem a székek háttámlájába épített kijelzőn – amelyen eddig jobbára filmeket sugároztak repülés közben – érhetjük el a nagy sebességű internetes kapcsolatot. A Thales egyelőre annak kitalálásán fáradozik, hogy hogyan építsék be a székek támláiba a billentyűzetet és az egeret. Jelenleg az a verzió látszik befutónak, hogy ezeket a légiutaskísérők osztanák ki az utasoknak, igény szerint.

A Thales azért döntött az Opera mellett, mert az többféle nyelvet támogat, és képes a megjelenítendő weboldalakat automatikusan a fedélzeti szórakoztatórendszerek kis méretű képernyőihez igazítani. Az együttműködés – amelynek eredményét legkorábban 2007-ben élvezhetjük repülés közben – anyagi vonzatáról egyik vállalat sem adott ki információkat.

Azóta történt

Előzmények