A Magyar Telekom megvenné az Invitelt?

A Magyar Telekom vizsgálja az Invitel felvásárlásának lehetőségét, a cég ezzel szeretné javítani helyzetét az egyre szűkülő hazai piacon – nyilatkozta a Dow Jonesnak az ügyhöz közel álló, ám magát megnevezni nem kívánó személy. Hivatalos tárgyalásokra azonban mindeddig nem került sor – tette hozzá. Az Invitel értékét szakértők a tavalyi 80 millió eurós EBITDA nyereség hatszorosára, 400–500 millió euró közé teszik. Konkurensének megszerzésével a Telekom részesedése a magyar piacon a jelenlegi 79 százalékról 90 százalék fölé emelkedne.

A Magyar Telekom feltehetőleg mindig is vizsgálta a hazai akvizíciós lehetőségeket, így valószínű, hogy az Invitel sem most került látóterébe – vélik a Napi Gazdaság által megkérdezett piaci elemzők –, ráadásul évről évre kelnek szárnyra hasonló pletykák a piacon. Míg azonban két-három éve a versenyhatóság biztosan nem engedélyezte volna a felvásárlását, most már közel sem ilyen biztos a hatósági elutasítás. Az ugyanis, hogy egy régióban az egyik monopóliumot felváltja egy másik monopólium, nem jelenti feltétlenül a verseny sérülését. A Magyar Telekomnak ráadásul már nem is az Invitelhez hasonló regionális szolgáltatók a legnagyobb konkurensei, hanem a saját piacán megjelenő UPC és Tele2. A Dow Jonesnak nyilatkozó bennfentes szerint a Telekom mostani érdeklődése is elsősorban azt a célt szolgálja, hogy teszteljék, miként reagálna a piac egy hasonló bejelentésre.

Ha sor is kerülne az Invitel felvásárlására, az szinte biztos, hogy már nem az idén. A Telekom pénztárcáját ugyanis alaposan megterhelte a montenegrói bevásárlás, a leépítésekre képzett sok milliárdos céltartalék, az UMTS-licenc és a tavalyi eredményt meghaladó osztalék kifizetése. A felvásárlás azonban feltehetőleg nem lenne akkora nagyságrendű, hogy lényegesen módosítaná a távközlési cég osztalékfizetési politikáját.

A Magyar Telekom nem kommentálta a Dow Jones értesülését.

Azóta történt

Előzmények