A memóriaárak zuhanása visszahúzza a chipipart

Egyes chipek árának drasztikus csökkenése miatt a félvezetőipar egészének idei évre prognosztizált árbevétel-növekedése gyakorlatilag elpárolgott – figyelmeztetett az iparágat képviselő szakmai szervezet. A Félvezetőipari Szövetség (SIA) korábban úgy becsülte, hogy a chipforgalom 2007-ben 10 százalékkal nő, ma viszont már úgy látja, mindössze 1,8 százalékkal, 252 milliárd dollárra emelkedik.

Az árbevétel-növekedés rendkívüli lassulásért nagy valószínűség szerint a profit feláldozásával piaci részesedésre hajtó félvezetőgyártók felelősek, elsősorban a memóriagyártók. A PC-kben használt DRAM-chipek ára az idén 33, a flashmemóriáé pedig 35 százalékot zuhant, miközben a forgalom 54 százalékkal nőtt. „Ebben nincs logika. Olyankor történik mindez, amikor nagy a kereslet, ezért is rendkívül szokatlan” – hitetlenkedett George Scalise, a SIA elnöke a CNET News.com-nak nyilatkozva.

Mert egyébként valóban minden mutató rendben van. A gyárak kapacitáskihasználtsága 80 százalék körüli, ami jónak mondható. Az elektronikai eszközök iránti kereslet egészséges, a chipforgalom is erős, és a készleteket is megfelelő szinten tartják.

„Jó néhány új szereplő kapar a piaci részesedésért” – mondja Scalise. Az amerikai Micron Technology memóriagyártó is a mindenáron részesedést hajhászó tajvani és kínai DRAM-gyártókat teszi felelőssé. A SIA-elnök szerint a jó hír az lehet, hogy a második félév általában a kereslet növekedését és ezzel a kínálat szűkülését hozza, ami ismét normalizálhatja az árakat. A piaci részesedésért akár veszteséget is bevállaló cégek pedig meg is bukhatnak. „Van egy pont, ahonnan nem lehet továbbmenni. A fájdalomküszöböt általában nem lépjük át” – fogalmazott Scalise.

Azóta történt

Előzmények