A Microsoft beperelte az Európai Bizottságot

A Microsoft pert indított az Európai Bizottság ellen az európai Elsőfokú Bíróságnál – jelentette ma szokatlanul vázlatos hírében a Reuters. A hírügynökség megkeresésére a bíróságnál elmondták, hogy a beadvány augusztus 10-én, a testület nyári szabadságának idején érkezett. A per a beszámoló szerint egy júniusi EB-döntés miatt indult, amely a szoftvervállalat elleni tavalyi határozat végrehajtását igyekezett elérni.

További részletek egyelőre sem a hírből, sem pedig a bíróság vagy a Microsoft honlapjáról nem ismerhetők meg. Csak feltételezni lehet, hogy a szoftvervállalatnak azzal az eljárással kapcsolatban maradhattak tüskéi, mellyel az EB a nyár elején rákényszerítette a Media Player nélküli Windows XP-változatok megjelentetésére, illetve egyes, operációs rendszereivel kapcsolatos technikai információk nyilvánosságra hozatalára.

Amint az ismert, az EB tavaly márciusban rekordösszegű, 497 millió eurós bírság megfizetésére és arra kötelezte a Microsoftot, hogy tegye elérhetővé azokat a kommunikációs protokollokra vonatkozó technikai információkat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver operációs rendszerek fejlesztését és dobjon piacra egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást. Brüsszel szerint azonban a cég együttműködés helyett a halogatást választotta, ezért a testület újabb tekintélyes összegű bírság kiszabásával fenyegetett.

Friss: Eredeti hírünk írását követően derült fény arra, hogy a Microsoft azért fordult az Elsőfokú Bírósághoz, hogy kikényszerítse a döntést az említett kommunikációs protokollok licencelésével kapcsolatban. A szabad (szerver)szoftvereket fejlesztő vállalatok ugyanis korábban azért bírálták a vállalatot, mert az nem tette lehetővé, hogy termékeikhez – az open source fejlesztés filozófiájának megfelelően – mellékeljék e protokollok forráskódját is. A Microsoft azt szeretné elérni, hogy az Elsőfokú Bíróság mondja ki: a szoftvercég nem kötelezhető a forráskódot is magában foglaló licencek értékesítésére.

Azóta történt

Előzmények