A Microsoft is beszáll a könyvtárbizniszbe

A Google tavaly decemberben lebbentette fel a fátylat arról az ambiciózus tervéről, melynek célja a világ nagy könyvtárai állományának digitalizálása és kereshetővé tétele az interneten. És bár a projekt kivitelezése korántsem zökkenőmentes – olyannyira nem, hogy a szerzők és a kiadók szerzői jogi perekkel igyekeznek ellehetetleníteni –, a cég riválisai, sőt a saját kultúrkincsének marginalizálódástól tartó Európai Unió is lecsapott az ötletre. Most – a nagyok közül utolsóként – a Microsoft jelentette be, hogy nem akar kimaradni az online könyvtárépítésből.

Akárcsak a Yahoo, a szoftvervállalat is tanult az úttörő Google hibáiból, és nem fut neki ész nélkül a jogvédett kötetek számítógépre vitelének. Ehelyett – akárcsak a Yahoo – az Open Content Alliance könyvdigitalizálási projektjét támogatja: első lépésben 5 millió dollárt ad mintegy 150 000 kötet bevitelére. A Yahoo a hónap elején ennek csak töredékére, 18 000 munkára adott pénzt. A szövetség először szabadon felhasználható könyveket digitalizál majd, illetve olyan jogvédett tartalmakat, melyek esetében a jogtulajdonos kifejezetten kéri ezt. (A Google ezzel szemben az opt-out modellt szorgalmazza, mely csak a digitalizálás után ad lehetőséget a hozzáférés megtiltására vagy korlátozására – ez váltotta ki a szakma nemtetszését.)

A Microsoft erre alapozva indítja majd el a jövő év elején az MSN Book Search szolgáltatást, mely – nomen est omen – lehetővé teszi a digitalizált könyvek tartalmának keresését és a kötetek online olvasását. A szerzői jog által nem védett munkák esetében természetesen ingyenesen, egyéb esetben pedig térítés ellenében. Az utóbbi hogyanját még nem dolgozta ki a szoftvervállalat, egyelőre a kiadókkal tárgyal arról, hogy milyen konstrukcióban kínálja a könyveket (például oldalanként vagy fejezetenként kérjen pénzt).

Az Open Content Alliance vezetője többször hangoztatta, hogy örömmel venné, ha a Google is csatlakozna a projekthez. A héten a keresővállalat megerősítette, hogy folynak tárgyalások erről, de egyelőre nincs miről hírt adni.

Azóta történt

Előzmények