A Microsoft ismét az Adobe bajuszát ráncigálja

Bő egy hónappal azután, hogy a Microsoft bejelentette a Longhornba szánt új dokumentumformátumát, a szakértők által máris csak "PDF-killerként" emlegetett Metro fájlformátumot, a redmondi óriás most ismét az Adobe vizeire látszik evezni. Legújabb, Acrylic munkanevű programjuk egyesíti magában a pixeles és a vektorgrafikus rajzolóprogramok előnyeit - ezzel egy olyan piacra lép, ahol a Photoshop és az Illustrator révén az Adobe mindkét területen piacvezető.

Az Acrylic egy már létező grafikus alkalmazásra épül, elődjét, az Expression nevű programot 2003-ban szerezte meg a Microsoft egy hongkongi szoftvercég, a Creation House felvásárlásával. Annak ellenére, hogy a bekebelezés előtt az Expressionnek már jelent meg Macintosh-verziója, az Acrylic most kiadott bétája nem fut az almás gépeken.

A program kezeli az összes szokásos grafikus fájlformátumot, ezenkívül megnyitja a Photoshop és az Illustrator saját formátumait is, és exportálni is lehet ilyen állományokba, sőt, akár PDF-be is. A most kipróbálható verzió azonban a pixelgrafikus képeket csak a saját, XPR-kiterjesztésű formátumában hajlandó elmenteni. A rendszerkövetelmények is elég magasak: a fejlesztők Pentium 4-es architektúrát javasolnak legalább fél gigabájt RAM-mal és ugyanennyi szabad hellyel a merevlemezen.

A béta-verzió több ismert bugtól is terhes, a leglátványosabb javulást azonban gyorsaság terén kell felmutatniuk a fejlesztőknek. A kód optimalizálása jelenleg is folyik a háttérben, és a Microsoft sajtóközleménye szerint „drasztikusan megnövelt teljesítménnyel” fognak előrukkolni a végleges verzióban. Ha hihetünk a program nem hivatalos fórumán olvasható véleményeknek – és miért ne hihetnénk? –, akkor erre a formajavulásra szükség is lesz, mert jelenlegi állapotában az Acrylic még inkább emlékeztet egy felturbózott Microsoft Paintre, mint egy komoly Adobe-versenytársra.

Akik szeretnének megismerkedni a programmal, azok a tesztverzió 77 MB-os telepítőjét ingyenesen letölthetik a termék honlapjáról. Azonban, hogy az ismerkedésből szorosabb barátság váljék, azt a beépített időkorlát fogja megakadályozni: a béta-verzió október 1-e után beszünteti a működést.

Azóta történt

Előzmények