A Microsofthoz távozó korábbi alkalmazottja lopta meg az Intelt?

Az Intel adatlopással vádolja korábbi mérnökét, aki az előző év januárjában állt a Microsoft szolgálatába, és állítólag 3900-nál több titkos fájlt is vitt magával egy Seagate FreeAgent GoFlex USB pendrive-on. Utóbbit a sorozatszám alapján azonosították, de Western Digital My Passport USB-s adattárolót is használt.

A fentiek miatt az Intel a portlandi bíróságra beadott keresetében üzleti titkok ellopásával vádolja Dr. Varun Guptát, aki korábban tíz évig állt a Santa Clara-i óriáscég alkalmazásában, egy portlandi üzemen belül.

Az Intel vádja szerint Gupta a Microsoft AI és Cloud részlegének stratégiai igazgatójaként arra használta fel a magával vitt adatokat, hogy Xeon processzorok nagy mennyiségű rendelésével kapcsolatban tárgyalásokat folytasson egyedi tervezésű termékek árazásáról. Ezzel tisztességtelen előnyre tett szert az Intellel szemben a termékspecifikációk, valamint az ár megszabásában.

A törvényszéki elemzés alapján Dr. Varun Gupta több ezer dokumentumot kimentett USB-s adattárolókra, és ezeket elérte akkor is, amikor a Microsoft alkalmazásában állt. A vizsgálat rámutatott arra, hogy a vádlott az előző év első felében 114-szer csatlakoztatott a Microsoft Surface masinájára egy USB-s Western Digital adattárolót, és konkrétan Xeon termékekkel kapcsolatos, titkosnak minősített dokumentumokat nyitott meg róla.

Gupta először tagadta, majd később elismerte a Microsoft számára, hogy birtokol egy Seagate USB-s adattárolót, és azt később a redmondi óriáscégnek át is adta. A Western Digital adattárolót még nem sikerült megtalálni.

Az Intel az ügyben esküdtszéki tárgyalást kér, és a vádlottra terhelt perköltségen túl legalább 75 ezer dollár kártérítést igényelnek, továbbá követelik, hogy Gupta többet ne használhassa fel az eltulajdonított dokumentumok tartalmát.

Dr. Varun Gupta tagadja az Intel vádjait.