A NetLock is belépett az elektronikus cégeljárás piacára

A héten bejelentett, az Ügyvédi Kamarával kötött megállapodás keretében a NetLock biztosítja a vele egyedi szerződést kötő ügyvédek, ügyvédi irodák részére az elektronikus cégeljárásban való közreműködés technikai feltételeit. A PKI (publikus kulcsú infrastruktúra) alkalmazások területén vezető szerepet játszó magyar cég az elektronikus cégeljárás leegyszerűsítéséhez egy speciális, ún. Advocatus csomagot állított össze, így a vállalatok jogi képviselői kedvező feltételekkel térhetnek át a hagyományos, papíralapú ügyintézésről az online elektronikus ügyintézésre. A csomag minden olyan eszközt és tanúsítványt (amely akár elektronikus közigazgatási ügyintézésre is alkalmas) tartalmaz, amely az elektronikus cégeljáráshoz szükséges. A NetLock jogi területre való belépésével mostantól megszűnik az eddig gyakorlatilag egyedül „jogászkodó” Microsec egyeduralma, így kialakulhat egy egészséges piaci verseny a két hitelesítésszolgáltató között a jogászok kegyeiért.

A részvénytársaságok és a korlátolt felelősségű társaságok esetében már 2005. július 1. óta lehetőség van a cégiratok elektronikus okirati formában történő benyújtására, 2007. január 1-jétől pedig a gazdasági társaságok mellett már bármilyen cégformában működő vállalkozás jogi képviselője – minősített elektronikus aláírás és időbélyegző segítségével – elektronikusan intézheti a cégeljárással kapcsolatos ügyeket. „Az elektronikus cégeljárás lehetővé teszi, hogy az ügyvédek, jogi képviselők a cégbíróságokon történő sorban állás helyett az irodából, vagy otthonról, számítógépük segítségével intézzék a cégeljárással kapcsolatos ügyeket. Az új eljárás legfőbb előnye, hogy alkalmazásával egy egyszeri – nem túl magas – beruházást követően jelentős idő és költségmegtakarítás érhető el” – állítja dr. Szűcs Katalin, a NetLock Kft. PKI szakértője.

 


A 22/2006. (V.18.) IM rendelet alapján

 

Kétségtelen, az Advocatus árai kedvezőek: az alapcsomag 39 000 Ft az első évben, utána 24 000 Ft/év (egy időbélyeg ára: 20 Ft/db). A NetLock szerint terméke használatával már az első évben ötödére csökkenhetnek a cégeljárás költségei, a következő években pedig még nagyobb mértékű megtakarítás érhető el. A csomag tartalmaz egy minősített aláíró tanúsítványt a dokumentumok hitelesítéséhez, egy chipkártyát a tanúsítványok tárolásához, használatához, egy kártyaolvasót a chipkártya használatához, illetve egy aláírás- és időbélyeg-kezelő szoftvert a dokumentumok elektronikus aláírásához és adott időpontbani létezésük hitelesítéséhez.

Azóta történt

Előzmények