A Pirate Bay egyik alapítója kiábrándult a kalózkodásból

Több mint tíz évvel ezelőtt, amikor Peter Sunde belépett a svéd kalózpártba, még biztosan nem gondolta, hogy a Pirate Bay és úgy általában a kalózmozgalom nem fog másról szólni, mint a digitális javak fizetés nélküli eltulajdonításáról. Szombati írásában arról beszél, hogy ez nem az a törekvés, amivel egyet tud érteni. Sunde szerint ő maga is hibás, hogy a kalóz szót menővé próbálta tenni, pedig „ez még Johnny Deppnek sem sikerült”.

A kalózmozgalomnak szerinte az információ- és szólásszabadságról, az állami korrupció megfékezéséről, az infrastruktúra ellenőrzéséről, az oktatáshoz és a kultúrához való jogról kellene szólnia. Ehhez képest az elmúlt tíz évben nem történt semmi, csak egyre többen vannak, akik illegálisan szerzik be a filmeket és a zenéket.

Nem sikerült (és nem is sikerülhet) egységes képet adni a világnak arról, hogy mi is valójában a kalózmozgalom – legalábbis politikai színtéren semmiképp. Ezt azzal magyarázza, hogy egy pártnak véleményt kell alkotnia olyan kérdésekben is, mint például a bevándorlók helyzetének kezelése, vagy a drogok megítélése, illetve számos egyéb olyan témában, ami országonként eltérő lehet. Ez pedig kényszerűen megosztja az erőket, lehetetlenné teszi az egységes fellépést és azt, hogy azonos feltételek és paradigmák mentén működhessen a mozgalom.

Sunde azt javasolja tehát, hogy hagyjuk a kalózmozgalmat, nevezzük át, találjunk ki valami mást, de ne akarjunk kalózok lenni. Főleg ne úgy, ahogy azt például Szomáliában teszik. Ő nem ezekért a célokért harcolt. Csalódottságát talán az jelzi a legjobban, hogy trágár szavakkal tűzdelt írásában több ízben utal arra, hogy az írás maga is hiábavaló, a fejlődés pedig nem kimutatható.

„Akárhogy is, biztos vagyok benne, hogy elvesztettük a küzdelmet.” A Pirate Bay egykori szóvivője arra biztat, hogy váljunk inkább világpolgárokká, akiket ugyanazok a témák mozgatnak. Csatlakozzunk más pártokhoz és mozgalmakhoz, vigyük be hozzájuk a saját kérdéseinket. Szivárogjunk be közéjük és értessük meg velük a problémát. „Legyetek rejtőzködő ninják”, akik a jó ügyekért harcolnak. „Csak felejtsétek el végre a kalózdalokat a zsákmányról, a lopásról és a többi szarságról”.

Azóta történt

Előzmények