A Philips lemond a monitorgyártásról

A Royal Philips Electronics és a hongkongi TPV Technology Limited szándéknyilatkozatot írt alá, miszerint a személyi számítógépek monitorainak és az alsó kategóriás síkképernyős tévékészülékeknek a piaci szegmenseiben társul a két cég. A megállapodás értelmében a TPV átveszi az eddig a Philipshez tartozó OEM monitorgyártó vállalkozás irányítását, a Philips pedig saját márkajelzésével ellátott monitorainak és LCD televíziókészülékeinek marketingére és értékesítésére fog összpontosítani. A tevékenységekhez szükséges eszközöket és forrásokat a Philips adja a TPV-nek. Az egyesítéssel világelső vállalkozás jön létre a képernyőgyártók piacán – áll a Philips sajtóközleményében.

A Philips által a TPV-re átruházott üzletrész értéke megközelítőleg 1,5 milliárd euró, amibe beletartozik az OEM monitorgyártó vállalkozásnak a TPV-nek való, 700 millió euróért történő értékesítése is. A fennmaradó 800 millió euró a Philips márkájú monitorok és síkképernyős televíziókészülékek gyártásának kihelyezéséből adódik. A tranzakció lebonyolításával a TPV a világ legnagyobb PC monitorgyártójává válik, 35 millió darabot meghaladó éves termeléssel.

A Philips Magyarországon a székesfehérvári üzemben gyárt számítógépes LCD monitorokat, ám mivel még csak a szándéknyilatkozatnál tartanak a felek, egyelőre nem tudni, a társulás miképp érinti a hazai gyárat. (Székesfehérváron egyébként DVD-írókat, házimozi-berendezéseket és hagyományos, katódsugárcsöves televíziókat is készítenek.)

A Philips a jövőben saját közép- és felső kategóriás síkképernyős tévékészülékeinek gyártására, valamint a Philips márkanév és más kapcsolt márkanevek alatt világszerte futó PC monitorok és síkképernyős televíziók marketingére és értékesítésére összpontosít. A TPV a Philips kedvezményezett beszállítója lesz a márkás PC monitorok és alsó kategóriás síkképernyős tévékészülékek tekintetében.

A tervezett ügyletben a Philips a TPV fő részvényese lesz. A Philips és a TPV megállapodott abban, hogy a Philips által a TPV-be apportált eszközök értéke a TPV megnövelt piaci értéke 30 százalékának felel meg, ami a TPV 15 százaléknyi újonnan kibocsátott részvényéből, a fennmaradó rész pedig átváltható kötvényből tevődik össze. A TPV-részvények megállapodás aláírását megelőző 15 napi súlyozott középértéke alapján az ügylet jelenlegi értéke mintegy 269 millió euró.

A javasolt megállapodás értelmében a Philips a kínai Suzhou és Dongguan városokban, a magyarországi Székesfehérvárott és a brazíliai Manausban lévő monitor- és síkképernyős televízógyártó létesítményeit kívánja apportként bevinni a TPV-vel létrehozandó társulásba. A Philips OEM értékesítési szervezetét és a tajvani Chungliban található fejlesztő központját is átadja a TPV-nek. A Philips megtartja tajvani monitorközpontját, regionális értékesítési szervezeteit, valamint a belgiumi Bruges-ben és Szingapúrban lévő LCD tv-fejlesztő központjait. A Philips tovább folytatja a televíziógyártást a franciaországi Dreux-ben, a belgiumi Bruges-ben, a magyarországi Székesfehérvárott, a mexikói Juarezben és a brazília Manausban. A tranzakció körülbelül 1700 Philips-alkalmazottat érint.

A tranzakció létrejöttének feltétele az összes érintett részvényes, kormányszervezet és hatóság hozzájárulása és beleegyezése, véglegesítése pedig 2005 közepére várható.

Azóta történt

Előzmények