A spanyolok sem büntethetők a zeneletöltésért

Egy spanyol bíróság, úgy tűnik, szembe megy a nemzetközi trenddel, mert olyan határozatot hozott, mely szerint az internetről ingyenesen letölthető zenék számítógépre mentését nem nyilvánította törvényellenesnek, amennyiben azokat csak személyes szórakozásra használják.

A maga nemében egyedülálló döntés ezzel szabad utat adott a körülbelül 16 milliónyi spanyol felhasználónak, hogy szabadon cserélgethessék zenéiket a neten keresztül. „Módfelett szokatlan eljárás” – nyilatkozta az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry, a nemzetközi lemezipart képviselő szervezet, melynek a világ 76 országában több mint 1400 lemezcég és terjesztő a tagja) szóvivője, amikor tegnap tudomására jutott az ítélet.

A spanyol lapok értesülései szerint Paz Aldecoa bíró egy meg nem nevezett, 48 éves férfi ügyében hozta meg határozatát, aki az interneten keresztül letöltött és továbbadott zenéket. A bíróság indoklása szerint a spanyol törvények szerint – akárcsak hazánkban – az, aki személyes használatára tölt le zenét, nem vádolható sem bűncselekménnyel, sem szabálysértéssel. „Egy ilyen szemlélet bűntetté minősítene egy teljesen elfogadott és széles körben alkalmazott társadalmi viselkedésformát, amelynek célja nem a nyereségszerzés, hanem egy saját példány megszerzése” – áll az ítélethez fűzött magyarázatban. Hasonló véleményének adott hangot Victor Domingo, a spanyol Internautas internetes társaság vezetője az Abc nevű lapnak adott interjújában: „Amennyiben a másolat megszerzése nem haszonszerzés céljából történik, sem mód, sem ok nincs ezt a tevékenységet törvénytelennek tekinteni. Egész más a helyzet akkor, ha valaki kereskedelmi célból tölt le zenéket.”

Antonio Guisasola, a spanyol Promusicae kiadói szövetség képviseletében egészen másképp látja a helyzetet, a bíróság döntését hibásnak tartja: „Feltétlenül megfellebbezzük a határozatot. A p2p típusú fájlmegosztás Spanyolországban illegális. Ma voltam az igazságügy-miniszternél és a kultuszminiszternél, s mindketten biztosítottak arról, hogy a p2p nálunk illegális.” A Promusicae szövetség állt az említett eljárás hátterében, melyben két év börtönbüntetést és 25 ezer euró kártérítés megítélését követelték a vádlottra, akire azt kívánták rábizonyítani, hogy kereskedett a letöltött anyagokkal. Az ügyben megszólaló Juan Fernando Lopéz Aguilar igazságügyi miniszter valóban hasonló értelemben nyilatkozott tegnap: „Az embereknek meg kell érteniük, hogy tisztelniük kell az alkotókat. Mindenkire érvényes az irodalmi vagy művészi alkotásokat védő jog.”

Ám az érintett bíró ragaszkodik azon álláspontjához, hogy a spanyol törvénykezés védi és megengedi a személyes felhasználás jogát, s ezt csak egy új törvénnyel lehet semmissé tenni vagy megváltoztatni.

Azóta történt

Előzmények