A Sun felszabadította a Solarist

A Sun Microsystems tegnap elindította OpenSolaris elnevezésű programját, mely megnyitja az utat a Solaris operációs rendszer nyílt forrású közösségi fejlesztése előtt. Hogy a programnak lendületet adjon, a vállalat 1670 szabadalmát a közösség rendelkezésére bocsátja.

Mint közölték, egyelőre az operációs rendszer DTrace teljesítményelemző technológiáját nyitották meg, a további forráskódokat – így a fájlrendszerét és biztonsági megoldásokét – a második negyedév során teszik közzé. A tervek szerint összesen mintegy 10 millió sornyi programkód válik szabadon felhasználhatóvá.

A forráskód és a szabadalmak egyaránt az ún. Common Development and Distribution License (CDDL, közös fejlesztési és terjesztési licenc) szerint használható fel. Ennek értelmében a forráskód esetleges módosításait a közösségre kell ruháznia a fejlesztőknek, míg a kód változtatás nélkül bármilyen kereskedelmi termékben felhasználható. Az OpenSolaris rendszer fejlesztését márciustól egy tanácsadó testület koordinálja majd.

A fejlesztők rendelkezésére bocsátott szabadalmak az operációs rendszerben használt technológiák széles körét lefedik, köztük a kernel- és fájlrendszer-technológiákat vagy a hálózatmenedzsmentet. A Sun – amint közölte – jogi védelmet nyújt a közkinccsé tett technológiák felhasználói számára. Az IBM éppen két héttel ezelőtt tett hasonló gesztust a nyílt forrású fejlesztői közösség felé: a PC-gyártó 500 szoftverszabadalmát szabadította fel.

Azóta történt

Előzmények