A T-Mobile-Pannon-Vodafone trió versenytársat kap

Jövőre várhatóan a jelenlegi három helyett négy mobiltelefon-társaság szolgáltatásai között válogathatnak az ügyfelek, ami a verseny további élénküléséhez, illetve az árak csökkenéséhez vezethet. Az augusztus végére ígért harmadik generációs mobiltelefon (UMTS)-tender kapcsán megjelenő piaci szereplő a Napi Gazdaság információi szerint nem csupán az UMTS-szolgáltatáshoz szükséges frekvenciához jutna, hanem – a jelenlegi szolgáltatókhoz hasonlóan – a GSM-DCS tartományba belépne. A lap úgy tudja, ennek nem lesznek technikai, frekvenciabeli akadályai. Ezzel négy egyenrangú technikai feltételekkel rendelkező társaság versenyezhetne egymással. Szakértők szerint egyébként nem lenne szerencsés, ha a negyedik szereplő csupán UMTS-jogosultságot szerezhetne. Erre a tenderre ugyanis aligha lenne jelentkező, e technológia iránt ma még nemzetközi szinten csekély az érdeklődés az előfizetők részéről, ezért az UMTS-sávon való szolgáltatás önmagában aligha lenne gazdaságos.

A kormányzat azért is döntött most a négy licenc mellett, mert ettől vár élesebb versenyt. Emellett tarthat attól is, hogy idővel jelentősen megváltozik a piac összetétele, ami pedig a verseny végét jelentené. Az optimista verziót feltételezve, miszerint tartósan négyszereplőssé válik a piac, felmerülhet a kérdés: elbír-e ennyi szolgáltatót a hazai kereslet. Ellenérvként többen hangoztatják, hogy vannak olyan Magyarországhoz hasonló országok, ahol a szolgáltatók száma duplája az itteninek.

Bonyolítja a pályázatást a fentieken túl a szoros határidő, illetve az idén kötelezően produkálandó költségvetési bevétel. Megfigyelők szerint ugyanis rövid az augusztus és december közötti idő egy GSM-DCS-UMTS tender lebonyolításához. Ugyanakkor a kormányzatnak egy pályázat keretében kell lejátszania mindezt, hisz egy technológiáról, az UMTS-rendszerek tenderéről van szó. Elképzelhető tehát egy felemás megoldás: részben lezárják a tendert, s a négy UMTS-szolgáltatási helyre kihirdetnek három győztest, vagyis minden bizonnyal a piacon most jelen lévő cégeket, s ezzel teljesíthető a költségvetés bevétele. Szabadon hagyják viszont a negyedik helyet, amit így csak 2005-ben zárnak le.

Azóta történt

Előzmények