A T-Mobile - MTelekom páros nyerte az EDR-tendert

A T-Mobile Magyarország Rt. és a Magyar Telekom Rt. konzorciuma nyerte az EDR-tendert - közölte a Miniszterelnöki Hivatal. Az MTI beszámolója szerint az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) létrehozására kiírt közbeszerzési eljárás győztesével előreláthatólag 2005. október végéig írják alá a szerződést - áll a közleményben. A szolgáltatás tervezett éves nettó díja az ajánlat szerint 9,325 milliárd forint, a szerződés 10 évre szól. A fővárosban a rendszert a jövő év első negyedének végére, az országos hálózatot pedig 2007. január 31-ig helyezik üzembe. (A győztes duó mellett indult a tenderen a Magyar Villamos Művek Rt. és a SAAB Contracting AB.; valamint az Antenna Hungária Rt. és a Siemens Rt. konzorciuma is.)

Az MVM és a Saab konzorciuma valamivel olcsóbb szolgáltatási díj mellett 12 milliárd forintot kért volna a rendszer átadásáért, míg az Antenna Hungária és a Siemens konzorciuma végül nem adott be ajánlatot. Az ár mellett a T-Com jobb garanciális elemeket és gyorsabb kiépítést is kínált, mint a másik pályázó. Elképzelhető, hogy a hivatalos döntés után jogi hercehurca veszi kezdetét, miután mindkét pályázó a Nokia-EADS-t választotta beszállítónak, így várhatóan a Gazdasági Versenyhivatalnál, illetve a Közbeszerzési Döntőbizottságon folytatódik a történet, de ha az utóbbi testület nem akadályozza meg a szerződés megkötését, akkor azt akár már október 25-én alá is írhatják.

Az MTI emlékeztet rá, hogy az EDR rendszer kiépítésének előkészítése több mint 10 éve húzódik. A rendszert azért is kell most megvalósítani, mert Magyarországnak teljesítenie kell a schengeni, a határőrizeti és a terror-elhárítási elvárásokat. Az EDR a az elvárások szerint hatékonyabbá teszi többek közt a rendőrségi ellenőrzést, a mentést, a katasztrófa-elhárítást, a határőrizetet, illetve a készenléti szervezetek közötti együttműködést. A Távirati Iroda korábbi információi szerint Magyarországon mintegy 42 ezer végkészülékre van szükség. A készülékek, illetve az országos hálózat ára mintegy 90 millió euró, míg a rendszer üzemeltetése éves szinten a bekerülési összeg 10-15 százaléka.

Azóta történt

Előzmények