A vásárlók lesznek a DVD-háború vesztesei

Nem csak a fogyasztók, de a kereskedők is tartanak a két új generációs DVD-formátum párhuzamos megjelenésének következményeitől. A Reuters beszámolója szerint a múlt heti Consumer Electronics Show (CES) kiállításon a legnagyobb amerikai bolthálózatok vezetői ostorozták az iparágat az értelmetlen formátumháború kirobbantása miatt. (Amint az ismert, a szemben álló felek a Sony által kifejlesztett Blu-ray és a Toshiba propagálta HD DVD mögött sorakoztak fel.)

A Best Buy, a Circuit City és a CompUSA vezetői a 80-as évek VHS-Betamax küzdelmeinek szellemét látják ismét kísérteni. Mint mondják: az eladott lejátszók egy része az egyik formátum törvényszerű győzelmét követően pillanatok alatt elavul majd, ami joggal dühíti fel a vásárlókat. Nem véletlen, hogy sokan kivárnak, és nem is terveznek új lejátszót beszerezni addig, amíg vagy a Blu-ray, vagy a HD DVD javára el nem dől a harc. „A Beta-VHS háború 10 évig tartott, és most egy újabbat kezdünk. Az egész iparág bolond. Mindegy, merre megyünk, csak egy irányba menjünk” – fakadt ki a CES-en Larry Mondry, a CompUSA elnök-vezérigazgatója.

A figyelmeztetések ellenére a háború elkerülhetetlennek látszik. A Toshiba és a Thomson éppen a Las Vegas-i kiállításon jelentette be, hogy hónapokon belül megkezdi HD DVD-kompatibilis lejátszóinak forgalmazását, de a Blu-ray tábor sem fog sokat késni saját készülékei bemutatásával. A boltok pedig elkezdhetnek gondolkodni azon, hogy melyik típusból érdemes többet beszerezniük.

Azóta történt

Előzmények