Népszerű csalási mód a halottak adatait felhasználni

Kedvelt terepe lett az adathalászoknak az elhunytak személyi adataival való visszaélés az Egyesült Államokban: évente 2,5 millió halott érzékeny adatait használják fel helytelen módon – állítja az ID Analytics elemzőcég hétfőn kiadott jelentése.

A 2,5 millióból 800 ezer esetben szándékosan illegális a felhasználási mód, például hitelfelvétel vagy mobiltelefon-előfizetés kapcsán élnek vissza az adatokkal: a jelentés szerint naponta kétezer esetben történik olyan csalás, amelynél egy elhunyt személyes adatai a főszereplők. A maradék esetekben nem szándékos a felhasználás, például tévesen adnak meg egy társadalombiztosítási számot. Azt is megállapítják, hogy a visszaélések száma százezrekkel lehet több, mivel hasonló módon járnak el súlyos betegek megszerzett adataival is.

Habár látszólag e bűncselekményeknek nincs áldozata, valójában ez messze nincs így – kommentálta a jelentést az ID Analytics egyik vezetője, ugyanis például a halott adataival elkövetett pénzügyi csalás miatt keletkező problémákat a hátramaradott családtagoknak kell megoldaniuk, gyakran ők viselik a felelősséget. A szakember azt is elmondta, hogy a legtöbb csalási kísérletet nem személyesen hajtják végre, hanem főképp az internetes lehetőségeket és az elektronikus levelezést választják csatornaként.

A kutatás egyébként úgy zajlott, hogy 2011 első három hónapjában az amerikai halálozásokat számon tartó nyilvántartási rendszer (Social Security Administration’s Death Master File – DMF) adatait – neveket, születési dátumokat és társadalombiztosítási számokat – összevetették 100 millió tranzakcióval (hitelkártyaügyletek, telefon-előfizetések, vásárlások, pénzügyi szolgáltatások stb.). A jelentés a csalások megelőzésének lehetőségére hívja fel a figyelmet, ugyanis a 85 millió rekordot tartalmazó DMF adatai az információszabadságot védő törvény rendelkezései értelmében nyilvánosak, heti és havi frissítéseihez térítés ellenében mindenki hozzájuthat. Bár nagyon sok intézmény és vállalat használja az adatbázist, még mindig nem elegen, figyelmeztet az elemzőcég.

Azóta történt

Előzmények