Adathalászok a hálóban

A Mastercard bejelentése szerint 1400 adathalászattal (phishing) foglalkozó oldalt sikerült bezáratni a Stop IT (Identity Theft) Művelet keretében. A bankkártya kibocsátó óriás a hatékony internetes megfigyelésnek és az internet-szolgáltatókkal valamint a hatóságokkal való együttműködésnek tudja be a sikert - olvasható az ázsiai The Star Online tudósításában. 

A Stop IT Művelet tavaly júniusban kezdődött, melynek keretében online hitelkártyaszám kereskedelmet, phishing oldalakat és más pénzügyi csalókat kerestek a weboldalak, fórumok, spamek figyelésével. Megfelelő bizonyíték esetén azonnal jelentették a tevékenységet a szolgáltatónak, illetve az adott ország bűnüldöző szerveinek. A lekapcsolt szerverek 47%-a az USA-ban, 25%-a pedig Európában üzemelt. A jelentés szerint májusban például csak 10 olyan oldalt találtak, ami hitelkártya-számokkal kereskedett, szemben a tavaly fellelt 139 site-tal.

Magyarországon adathalász támadás eddig csak az OTP Bankot érte. Talán ennek köszönhető, hogy a bank azóta a nagy értékű internetes átutalások esetén megköveteli az SMS értesítés használatát. Ez a megoldás, illetve az elektronikus aláírással ellátott átutalási megbízás gyakorlatilag tökéletesen kivédi az adathalászatot. Mivel mindkét eljárást használják Magyarországon, az így védett hazai bankok ellen nem valószínű további phishing akció.

Azóta történt

Előzmények