Adattárolási és levelezési szokások a hazai cégeknél

A Symantec a magyarországi vállalatok körében a Bell Research közreműködésével végzett felmérést, amelynek témái a dokumentumarchiválási szokások és az alkalmazott biztonságtechnikai megoldások voltak. Az összesen 150 cég válaszait összegyűjtő kutatás során főleg informatikai vezetők és rendszergazdák válaszoltak a kérdésekre. A Symantec különböző termékeit a felmérésben résztvevők 3-7 százaléka használja.

Adatbiztonságra 22 százalék

A felmérésben szereplő magyar cégek egyharmada egy közös platformmal szolgálja ki a hálózati szolgáltatásokat, többségében Windows-termékekkel. Legtöbbjüknél a rendszerek üzemeltetésére és karbantartására saját, belső IT-csoportot tartanak, de – függetlenül a PC-k számától – a cégek fele a belső csapat mellett külsős szolgáltató(k) munkáját is igénybe veszi.

Az adatbiztonságra és védelemre a felmérés szerint a vállalatok a teljes IT-büdzséjük 22 százalékát fordítják, ami a Symantec véleménye szerint nagyon kevés.

Adatmentésnél döntően szoftveres megoldást használnak

A megkérdezett vállalatok jelentős része alkalmaz valamilyen megoldást adattárolási, archiválási célokra. Hozzávetőlegesen a cégek fele az adatok rövid távú megőrzésére a hagyományos adathordozókra történő archiválást alkalmazza (DAS). Viszonylag elterjedt az adattárolásra használt komplett rendszerek (NAS) használata, és a kifejezetten adattárolásra kiépített hálózatokkal (SAN) minden nyolcadik nagyvállalat rendelkezik.

Saját IT-rendszerük működése szempontjából a feladatok és erőforrások priorizálása során leginkább a rendszer adatbiztonsága és az adatmentés illetve visszaállítás gyorsasága az a két tényező, amit a cégek figyelembe vesznek. A költséghatékonyság mellett jelentős szempont továbbá az integráció lehetősége is. Csupán a vállalatok egyharmada használ valamilyen szoftveres megoldást az asztali vagy hordozható gépeken, ami a lokálisan tárolt adatok merevlemezre való mentésére illetve szinkronizálására szolgál. Ugyanakkor a válaszadók fele a jövőben sem tervezi ilyen szoftver alkalmazását. Ezzel szemben az adatmentést és az archiválását a cégek 76%-a valamilyen szoftver segítségével bonyolítja le. Napi rendszerességgel átlagosan közel 160 GB adatot mentenek le a cégek, de volt olyan is a nyilatkozók között, aki naponta 2 Terabyte-nyi adatot archivál. A félelem nem alaptalan, állítja a Symantec, mivel tízből hét esetben előfordult, hogy az elmúlt tizenkét hónap során vissza kellett állítani az adatokat.

Adatmentésre, archiválásra a legelterjedtebb adathordozó típus továbbra is a mágnesszalag (60%). A felmérésben szereplő cégek 45%-a alkalmaz jelenleg többszintű archiválást és 18%-uk használ valamilyen szoftveres megoldást az adathordozók kezelésére. Feltehetőleg csak bizonyos tevékenységi körbe tartozó cégek azok, akik titkosítják szalagra archivált adataikat. A vállalattok többsége nem él ezzel a lehetőséggel és valószínűleg a jövőben sem tervez ilyen irányú fejlesztést saját IT rendszerén belül. Ugyanígy a szalagok forgatásának és a telephelyen kívüli archiválásának az automatizálására alkalmas szoftveres megoldástok jelenlegi és tervezett használata sem jellemző a hazai nagyvállalatok körében.

Elektronikus levelezéshez saját szerver

A megkérdezett cégek 85%-a rendelkezik saját e-mail szerverrel. A hálózati kiszolgálók viszonylagos homogenitásával ellentétben a vállalatok sokkal többféle levelezőrendszert használnak. Míg a megkérdezett cégek 35 százalékánál Microsoft Exchange Server vezérli az elektronikus levelezést, az IBM Lotus Notes és Linux alapú rendszereket a válaszadók egynegyede használja. Az Exchange Servert használók többsége felhasználói csoportokra alkalmaz adatmennyiségi kvótát, amelynek mértéke átlagosan 600 MB csoportonként. Érdekes, hogy az Outlook személyes mappafájlokat a lokális gépeken engedélyezők ezzel együtt általában nagyobb e-mail kvótát is engedélyeznek a felhasználóknak, mint ahol a .pst állományok helyi gépeken történő tárolása nem megengedett.

Olyan szoftvert, ami lehetővé teszi a szabályokra épülő, automatikus fájl vagy email archiválást, mindössze a cégek egynegyede vesz jelenleg igénybe, és többségükben nem is tervezik ilyen alkalmazás használatát a jövőben.

Azóta történt

Előzmények