A BrowserLab megkönnyíti a webfejlesztők életét

Az Adobe reméli, hogy véget vethet azoknak a fáradságos kompatibilitási ellenőrzéseknek, amelyek a weboldalak tervezésénél okoznak álmatlan órákat a fejlesztőknek: a különböző operációs rendszerről futó változatos böngészőalkalmazások ugyanis gyakran sokféleképpen jelenítik meg az oldalakat, amit a tervezés során rendkívül körültekintően kell figyelembe venni – ellenkező esetben az oldal elemei nem az előre számított pozícióban tűnnek fel a lapokon.

Az Adobe új BrowserLab szolgáltatása a virtuálizációt hívja segítségül: a szoftver így képes felfedni, miként fest a létrehozott weblap különféle operációs rendszereken futtatott Internet Explorer, Firefox vagy Safari böngészőkön. Az eszköz Mac és PC alól egyaránt működik, a sikeresen telepítéshez mindössze az Adobe Flash 10 telepítését támasztották követelményként, illetve a letöltéshez regisztrálnunk kell magunkat a cég weboldalán.

Az alkalmazás használatával a fejlesztők összehasonlíthatják az oldal látványát két megnyitott böngésző képének egymás mellé helyezésével, de akár be is kapcsolhatják a „hagymahéj” (onion skin) néven ismert funkciót, amely egy ablakban jeleníti meg a várható látványt a különböző alkalmazások képének összeboronálásával.


Balra a Safari OS X alól, jobbra az IE 7 XP alól (Forrás: Adobe)


„A böngészők kereszttesztelése mindig is nagy kihívás elé állította a fejlesztőket, mivel a művelet időigényes és roppant fáradságos is egyben. A BrowserLabbal azonban a tervezők egy olyan megoldást vehetnek kézbe, amely mindössze néhány perc leforgása alatt nyújt lehetőséget a böngészőalkalmazások átfogó kompatibilitási ellenőrzésére” – összegezte a szolgáltatás előnyeit az Adobe közleményében.

A korábban Meer Meer fejlesztési kódnévre hallgató technológiát még tavaly télen mutatta be az Adobe a Max Developer Conference előadássorozaton. A cég tervei szerint csak a szolgáltatás előzetese marad ingyenes egy darabig, a későbbiekben viszont fizetőssé teszik a terméket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények