Agyi implantátum mozgatja újra a béna kart

Az amerikai kutatók legnagyobb eredménye az, hogy a mozgás mellett a tapintás érzékét is vissza tudták adni a betegnek.

Az utóbbi egy-két évtizedben megszokhattuk már, hogy micsoda hihetetlen sebességgel fejlődik a technológiai segítséggel megvalósuló gyógyászat, és különösen megdöbbentő eredményeket hoztak azok a kutatások, melyek a már ismert agyi funkciók manipulálásával gyógyítanak betegségeket és pótolnak hiányokat.

Egy ilyen kutatás eredményéről számolt be a New Scientist, amikor bemutatják, hogy az orvosok és tudósok hogyan oldották meg, hogy egy súlyos gerincvelősérült férfi újra tudja mozgatni lebénult kezét, valamint újra működjön a tapintásérzéke.

Az USA Ohio államában, Columbus városában található nonprofit magánszervezet, az alkalmazott tudományokkal foglalkozó Battelle Memorial Institute munkatársai Patrick Ganzer vezetésével kifejlesztettek egy olyan agy-számítógép interfészt, amely lehetővé tette, hogy a sérült, 28 éves Ian Burkhart újra használni tudja a kezét.

Gerincvelő-sérülés következtében Burkhart lábai és kezei teljesen lebénultak, viszont a könyökét és a vállait képes mozgatni. A kezelés és kísérlet során – a cél a jobb kar újra mozgásképessé tétele volt – már 2014-ben elhelyeztek a fejében egy agyi implantátumot. Ez az implantátum rögzíti az agyi tevékenységeket, ezeket a jeleket elküldi egy számítógépre, ahol azokat mozgásparancsokká alakítják át, majd elektromos jeleket küldenek a kar izmaihoz.

Battelle Memorial Institute
[+]

Hat hosszú éve dolgoznak ezen az eljáráson, de ma már eljutottak odáig, hogy a Burkhart képes Guitar Hero számítógépes játékot játszani, le tud húzni egy hitelkártyát, illetve még húsz különféle kézmozdulatot tud végezni – közölte a kutatás vezetője.

Egy másik óriási eredmény, hogy sikerült a tapintást is helyreállítani – erre nem számítottak eredetileg. Korábban Burkhart egyáltalán nem érzékelt semmit a kezével, se méretet, se nyomást. Ám felfedezték, hogy miközben a sérült ember nem érzékel, az agyi implantátum mégis fog tapintásra utaló jeleket, ha Burkhart megérint egy tárgyat. Ezek a jelek viszont nagyon-nagyon gyengék voltak, ezért kitaláltak egy módszert – egy felkarra szerelt erősítőt – mellyel felerősítették a kézben generálódott jeleket. Ezek segítségével már képesek kiváltani a tapintás érzetét, szinte tökéletesen: a sérült tapintással felismer tárgyakat, képes az érintés erősségét szabályozni stb.

Battelle Memorial Institute
[+]

Azóta történt

Előzmények