Ahová sosem fogunk tartozni: internet-élmezőny

Az OECD idén is közzétette a széles sávú internetellátottság terén vezető országok listáját. Hazánkat ne keressük a vezetők között, de attól még érdekes az olvasmány. Kiderül belőle például, hogy a 100 lakosra jutó broadband hozzáférések számában az OECD-országok közül Izland a világcsúcstartó.

A tűzhányók és a jég hazájában a polgárok 26,7 százaléka rendelkezik széles sávú, folyamatos online internetkapcsolattal. Ezzel megelőzik Dél-Koreát (25,4 százalék), a tőlük mindössze egy tizeddel lemaradó Hollandiát (25,3 százalék), valamint Dániát (25 százalék). Az elmúlt évi felmérésben Izland még ezen országok mögött volt, mindössze 18,2 százalékos eredménnyel, innen nőtt az ellátottság több mint 78 ezer egyéni előfizetővel a jelenlegi szintre tizenkét hónap alatt.

Az abszolút számokat természetesen az Egyesült Államok vezeti 49,4 millió broadband-előfizetőjével, amely 16,8 százalékos internetpenetrációt jelent. Ebben az összesítésben Japán a második 22 és fél millió széles sávon internetező felhasználóval, a lakosság 17,6 százalékával. Amiben viszont első helyen áll a távol-keleti szigetország, az az internetkapcsolatok sebessége szerinti összesítés, Japánban ugyanis 4,6 millió ember netezik optikai kábelen. (Csak egy adalék: ez a szám már önmagában több, mint a 30 OECD-tagországból 21-ben az összes internetkapcsolat száma.)

A kapcsolatok típusa szerint a DSL az uralkodó, a felmérésben résztvevők 62 százaléka szörföl ilyenen keresztül. 31 százalék valamilyen kábeles szolgáltatást vesz igénybe, a maradék 7 százalék pedig egyéb módon – műholdas, vezeték nélküli vagy optikai kábeles kapcsolattal – éri el a világhálót.

És végül, ha becsatolták az öveket, térjünk haza Magyarországra. Kis hazánk a harmincas lista 25. helyét foglalja el 6,3 százalékos ellátottsággal, 639 ezer széles sávú előfizetővel (a broadband-ellátottság OECD-átlaga 13,6 százalék). Lokálpatriotizmusunk nem hagyhatja szó nélkül, hogy hatalmas csatában még megverhettük volna a lista 24. helyét bitorló cseheket (650 ezer előfizető), ha az OECD-tanulmány nagyvonalúan nem számolja széles sávú internetkapcsolatnak a Cseh Köztársaságban igen elterjedt, közel 2 százalékot kitevő 3G-internetszolgáltatást. (Hogy mégis annak számolta, annak oka, hogy a kapcsolathoz fixen telepített otthoni eszközt használnak.) Azon országok rövid listája, akiknek sikerült mögöttünk végeziük: Szlovákia, Lengyelország, Mexikó, Törökország és Görögország.

Azóta történt

  • Mától Networkshop Miskolcon

    A jövő kérdéseiről folyik a tanácskozás egy gazdaságilag elmaradott régióban. Jövőképek Miskolcról.

Előzmények