Egy év alatt duplájára nőtt a mobil adatforgalom

Megérkezett az Akamai szokásos “State of the Internet”, azaz az internet és hálózati adatforgalom aktuális állapotáról szóló legfrissebb jelentése, mely a 2013 második negyedévében mért adatok alapján készült. A cég a világ egyik legnagyobb hálózati szolgáltatója, és a mérés során minden fő szempontot figyelembe vesznek, például az átlagos sávszélességet, a mobilnet és a széles sávú elérés terjedési ütemét, az IPv4-ről IPv6-ra történő átállást, a támadások eredetét és az általuk generált forgalmat.

Az Akamai mérései szerint az átlagos sávszélesség globálisan 5,2 százalékkal 3,3 Mbps-re nőtt, azaz lényegében visszatért a 2012 utolsó negyedéves szintre (2013 első negyedévében némi csökkenést regisztráltak). Dél-Korea továbbra is tartja vezető helyét az átlagos sebesség tekintetében, bár a most mért 13,3 Mbps némileg alacsonyabb az előző negyedéves 14,2 Mbps-es értéknél. Az átlagos globális csúcssebesség lényegében nem változott (mindössze 0,1% az emelkedés), 18,9 Mbps, országok tekintetében pedig továbbra is Hongkong vezeti ezt a listát, 65,1 Mpbs sávszélességgel. A 10 Mbps-nél gyorsabb kapcsolatok aránya gloáblisan 13 százalékról 14 százalékra emelkedett – az ilyen típusú kapcsolatokból Dél-Koreában van a legtöbb, az elérések 45 százaléka ilyen. Biztató, hogy a 4 Mbps-nél nagyobb sebességet kínáló elérések aránya globálisan jelentősen, 46 százalékról 50 százalékra nőtt. Ebben egyébként Svájc vezeti a “világranglistát”, 90 százalékos széles sávú lefedettséggel.


[+]

Magyarország öt helyet rontva 29. lett a globális listán, bár a nálunk mért átlagsebesség alig változott (az előző negyedéves 6,6 Mbps-ről 6,5 Mbps-re csökkent), így úgy fest, hogy a többi országban volt nagyobb arányú növekedés. Éves összehasonlításban azért Magyarországon is volt egy 15 százalékos gyorsulás, az átlagos csúcssebesség tekintetében pedig még jobb a helyzet, az egy évvel korábbi méréshez képest 30 százalékos a növekedés, 36,3 Mbps-re.

A mobilnet esetében továbbra is hatalmas a szórás, régiótól és szolgáltatótól függően 0,5 és 9,7 Mbps közötti az átlagos sávszélesség, az átlag csúcsok pedig 54,9 Mbps és 2,2 Mbps között mozognak. Az Ericsson által szolgáltatott információk szerint a mobilhálózatokon átmenő adatforgalom egy év alatt megduplázódott, és csak 2013 első negyedévéről a másodikra 14 százalékkal nőtt.


[+]

2013 második negyedévében az Akamai adatai szerint 175 országból indult támadás, és a támadásokhoz kapcsolható adatforgalom szempontjából Kína 33 százalékkal meglepő módon a második helyre szorult, az első helyet pedig Indonézia vette át 38 százalékos részesedéssel. A második negyedévben 54 százalékkal emelkedett az Akamai ügyfelei ellen indított DDoS támadások száma, és a támadások főleg a pénzügyi és nagyvállalati szektor szereplőit érték.

Azóta történt

Előzmények