Aktív az interaktív technológiákban az Oracle

A napokban egy interjú keretében az interaktív technológiák terjedéséről és a bennük rejlő lehetőségekről faggatta a Napi Gazdaság Klotz Tamást, az Oracle marketingigazgatóját.    

- Mit jelent az Oracle számára az interaktív gazdaság?

- A modern eszközöket használó kommunikációra épülő olyan lehetőségeket, amelyek javítják a vállalatok, intézmények gazdálkodásának hatékonyságát. Nagyon fontos, hogy a kormányzati intézmények működését is segítsék ezek a megoldások, ne csak az üzleti szervezetekét, mert így tudják az egész gazdaságot élénkítő hatásukat kifejteni.


 

- Mondana néhány konkrét példát?

- Az interaktív gazdaság vállalati működésen belül megjelenő oldala olyan eszközök, eljárások használatát jelenti, amelyekkel a munkatársak a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban tudják megosztani egymással a tapasztalataikat, a legkönnyebben tudják elérni a számukra szükséges információkat. Ennek része például, hogy mobiltelefonon keresztül is elérhetővé lehet tenni egy-egy vállalat minden olyan adatát, amelyre valakinek bárhol, bármikor szüksége lehet. A tudásmegosztás egyik speciális formája, az adattárházak kialakítása, amelyeket később, speciális informatikai technológiával, úgynevezett üzleti intelligenciával felvértezve, különleges, enélkül sokszor láthatatlanul maradó információk összefüggések feltárására, megszerzésére lehet felhasználni.

A vállalatközi interaktív megoldások bevezetése egyszerűen fogalmazva az együttműködés felgyorsítását jelenti. Ehhez megbízható megoldások kellenek: megrendelésfogadás elektronikus úton, számlázás ugyancsak elektronikus úton, a raktárkészletek online, "percre kész" vezetése és hozzáférhetősége stb. Az Oracle rendszerei lehetővé teszik az ilyen technológiák bevezetését.

A vállalatközi megoldásoktól azután eljuthatunk a harmadik szintig, a kormányzati vagy intézményközi megoldásokig, illetve az üzleti és a közszféra együttműködéséig. Az Oracle külföldi tapasztalatai alapján be tudja mutatni, hogyan működnek az ilyen szintű informatikai rendszerek, például mintaprojekteket indíthat az egészségügyi reform kapcsán, amelyek az Egyesült Államokban és európai országokban bevezetett, jól működő egészségügyi elektronikus megoldásokat modelleznek.

- Ezeket a megoldásokat bizonyára át kell alakítani, nem lehet egy az egyben alkalmazni...

- Természetesen, testre kell szabni az ilyen technológiákat, ám a velük szerzett tapasztalatokat fel tudjuk használni. Egy ilyen rendszer kialakítása több komponensből áll, ezért partnereinkkel, a HP-vel, a Synergonnal és másokkal kínáljuk ezeket. Számítunk arra, hogy a hazai önkormányzati reformban részt vállalhatunk - erre jó alapot adnak a Nagy-Britanniában, vagy a németországi rendőri szerveknél, illetve akár a hazai közigazgatási szervezetnél bevezetett Oracle-rendszerek. Idehaza szinte nincs olyan kormányzati intézmény ahol ne működne valamelyik megoldásunk. Egyik partnerünk, a FreeSoft például dokumentumkezelő megoldást szállít e szféra megrendelőihez, de a statisztikai hivatal is Oracle-alapú rendszeren nyújtja szolgáltatásait. Az APEH egyebek mellett az elektronikus adózás kialakítására használja rendszereinket.

- Milyen lehetőségek rejlenek még az interaktív gazdaságban?

- Nagyon sok olyan lehetőség van, amelyek technikailag, műszakilag már adottak, de még nem terjedtek el a gazdálkodó szervezeteknél. Az egyik ilyen az űrlapok letöltése elektronikus úton - ezeket már meg lehet tekinteni, de kitölteni még nem lehet őket. Ennek további eleme, hogy a hivatallal kapcsolatban álló ügyfél az internetről fellépve egy speciális rendszerbe nyomon követheti, hol tart éppen az ügyének a feldolgozása. Az elektronikus adóbevallási lehetőséget egyelőre csak bizonyos vállalatoknak tették elérhetővé, ezt ki lehetne terjeszteni, és az okmányirodák munkájának elektronizálására is rengeteg lehetőség kínálkozik.

Összességében azt gondolom nagyon a kezdetén tartunk az informatika nyújtotta lehetőségek kihasználásának. Sok szervezetnél akadályozzák a továbblépést az érdekellentétek, az infrastruktúra hiánya, amelyek feloldásával, illetve pótlásával hihetetlenül jó lehetőségek nyílnának meg a mindennapi munka, ügyintézés könnyebbé, gyorsabbá tételére.

Azóta történt

  • Bevásárol az Oracle

    A TimesTen-akvizícióval a cég növeli befolyását a memóriában működő adatbázisok piacán.

Előzmények