Csökkenhetnek a vezetékes percdíjak

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tanácsa határozatot hozott a jelentős piaci erejű vezetékestelefon-szolgáltatók összekapcsolási díjainak, így egyebek mellett a hívásindítás és -végződtetés nagykereskedelmi árainak átlagosan több mint húszszázalékos csökkentéséről. Az új nagykereskedelmi díjakat 2008. május 1-jétől kell alkalmaznia a távközlési cégeknek.

Az új tarifákkal a Magyar Telekom hálózatában a hívásvégződtetés és hívásindítás díjai az uniós átlag alá csökkennek, a kisebb szolgáltatók díjai pedig közelítenek ezekhez. A legnagyobb magyarországi vezetékes szolgáltató hálózatában csúcsidőben a híváskezdeményezés nagykereskedelmi ára 2002-ben percenként még 7,44 forintba került, majd 2005 őszére négy lépésben 2,08 forintra, az új döntés nyomán pedig 1,38 forintra csökken. Ugyanitt a hívásvégződtetés nagykereskedelmi ára 2002-ben még percenként 7,07 forint volt, majd 2005 őszére 1,79 forintra csökkent, az új tarifa pedig percenként 1,38 forint lesz.

Az NHH szerint a mostani határozatok nyomán csökkenhet a vezetékes hívások kiskereskedelmi ára, élénkülhet a verseny a visszahúzódó piacon, és újabb lendületet nyerhet a számhordozás és a közvetítőválasztás. A versenyélénkítés érdekében az NHH tanácsa még 2007-ben kötelezte a jelentős piaci erejű szolgáltatókat (Emitel, Invitel, Hungarotel, Magyar Telekom, Monortel), hogy jóváhagyásra nyújtsák be a híváskezdeményezésre és hívásvégződtetésre vonatkozó nagykereskedelmi összekapcsolási referenciaajánlataikat. Miután ez megtörtént, a hatóság júniusban közzétette új határozattervezeteit, melyekben jelezte, hogy a vezetékes forgalmi díjakat és az egyszeri tételeket is jelentősen, esetenként akár 40-50 százalékkal mérsékli.

A tanács 2007-es határozata figyelembe vette a piaci folyamatokat, és már akkor kötelezte az egyesülés előtt álló szolgáltatókat (Magyar Telekom és Emitel; valamint Hungarotel és Invitel), hogy az összeolvadások után új, immár egységes referenciaajánlatokat terjesszenek be. Ez megtörtént, jelenleg az ajánlatok értékelése zajlik, és az új piaci struktúrára reagáló határozatok megjelenése még az ősszel várható – közölte az NHH.

Azóta történt

Előzmények