4500 újabb műholdat lőne fel az Amazon

Az Amazon az internetes projektjéhez 4500 új műhold fellövésének engedélyezését kérte az amerikai hatóságoktól.

Az amerikai FCC jóváhagyását várja az Amazon, amely a Kuiper program keretében szélessávú internetet biztosítana a világ gyors elérést nélkülöző részein: ehhez 4500 újabb műholdat lőne fel a cég.

Korábban legalább 10 milliárd dollárt költött volna el 3236 műholdra az Amazon, most már azonban 7774 műholdból álló hálózatot akarnak. Két prototípust pedig még 2022 vége előtt fellőnének.

Az Amazon azt ígéri: háztartásokat, kórházakat, cégeket, hatóságokat és más szervezeteket szolgálnak majd ki világszerte, a félreeső területeken is. A cég szerint bár az internet elérhetősége sokat javult, a világ népességének csak 51 százaléka online, a fejlődő országokban az arány 44 százalék.

Az Amazon a Kuiper projekttel a SpaceX Starlink műholdas internetszolgáltatását szeretné megszorongatni. Az Amazon az utóbbi időben többször támadta Elon Muskot, aki a rivális cég szerint figyelmen kívül hagyja a törvényeket.

Az FCC nemrég hagyta jóvá a Boeing kérelmét egyébként: 147 alacsony keringési pályán lévő műhold segítségével ez a cég is gyors internetet sugározna.

A SpaceX eddig több mint 1700 műholdat küldött fel a Starlinkhez, de több mint 40 ezret szeretne a hálózathoz. A kihívók között ott van még a OneWeb és a Telesat is.

Azóta történt

Előzmények