Az Amazon Alexa szoftverére építhetnek saját asszisztenseket az autógyártók

Az Alexa Custom Assistant segítségével egyedi digitális asszisztenst építhetnek az autógyártók, a Fiat Chrysler elsőként él a lehetőséggel.

Az Amazon könnyebbé szeretné tenni az autógyártók számára, hogy a járműveikbe hangasszisztens rendszereket építsenek.

Éppen ezért a napokban bemutatta az Alexa Custom Assistant megoldását, ami lehetővé teszi az autógyártóknak, hogy saját, egyedi digitális asszisztenssel álljanak elő, az Alexa szoftvere alapján.

Bár Amazon technológiára építhetnek, de egyedi kulcsszavakat, hangot, funkciókat, keresést, frissítéseket és navigációt alkalmazhatnak. A fejlesztési költségek a konkrét járművön és a támogatott nyelveken múlnak majd az Amazon szerint. A vállalat úgy gondolja, hogy így jelentős időt és költséget spórolhat minden autógyártó a fejlesztésekkel, ráadásul tízezernyi funkciót érhetnek el az Amazonnál már az első perctől.

Az Amazon húzása jól jelzi, hogy az Alexát nem csak okoshangszórók sajátosságaként képzeli el az óriás, sőt, nem csak az okosotthonokba való eszközökbe (okoskijelző, mikró, órák, stb.) építené be. Az Alexára építő úgynevezett ambient computing az Amazon szerint sok helyen alkalmazható.

Riválisa persze bőven akad az Amazonnak, hiszen az Apple és a Google is azt szeretnék elérni, hogy a saját rendszereiket integrálják a járműveik infotainment rendszereibe az autógyártók. Az Amazon is egyre több szerződést köt, jelenleg a General Motors, a Ford, a BMW, az Audi, a Toyota, a Hyundai és a Nissan tartoznak a partnerei közé. Elsőként pedig a Fiat Chrysler épít majd Alexa-alapú asszisztenst az autóiba.

Azóta történt

Előzmények