Nem az Anonymous lőtte ki az Amazont Európában

December 12-én, vasárnap este az Amazon.com bizonyos oldalai (az olasz, a német, a brit, a francia és az osztrák oldalak) ideiglenesen, körülbelül fél órára leálltak, a cég közleménye szerint a dublini adatközpontban történt hardvermeghibásodás miatt.

Egy ilyen leállás még egy akkora cégnél sem igazán lenne hírértékű, mint az Amazon, ám az ő esetükben most mindenképp szárnyra kaptak híresztelések, ugyanis érintettek az épp zajló „kiberháborúban”, hiszen a Wikileaks-botrány kipattanásakor ők voltak az elsők, akik léptek, és megtagadták a tartalmak hosztolását. Épp ezért érthetőek a kombinációk, melyek szerint az Anonymous újabb célpontjaként külső, túlterheléses támadás okozhatta az üzemzavart, ráadásul a csoport tagjai közül korábban sokan sürgették is egy ilyen támadás megindítását.

A cég szóvivője azonban a Reuters hírügynökségnek tegnap határozottan tagadta az idegenkezűséget: „Az európai oldalainkon ma bekövetkezett leállás európai adatközpontunk hálózati hibája miatt következett be, nem pedig egy DDoS-kísérlet következtében”.

Az Anonymous részéről egyelőre nem érkezett értékelhető válasz, ám az Amazon közleményét erősíti az, hogy a kártyatársaságokat érintő támadás után olyan kijelentéseket tettek, melyek szerint a jövőben a kibertámadások helyett inkább a kiszivárgott diplomáciai iratok terjesztésére koncentrálnak.

Azóta történt

Előzmények