Felfoghatatlan mértékűre duzzadt az Amazon alapítójának vagyona

A járványhelyzet a gazdaság nagyobb részének rendkívül káros, de Jeff Bezost elképesztően tehetőssé tette.

Szerdán futott végig a világsajtón, hogy a világ leggazdagabb emberei még gazdagabbak lettek, a listavezető pedig Jeff Bezos, akinek a vagyona soha nem látott mértéket ért el.

Ha a Forbes magazin szokásosan elkészített listáját nézzük, nem meglepő, hogy a világ leggazdagabb emberei mind a tech szektorban csinálták meg a szerencséjüket: az első az Amazon alapítója és vezetője, a második Bill Gates, a harmadik pedig Mark Zuckerberg, őt alig lemaradva követi a guru Elon Musk.

Ugyanakkor az idei lista mindenképp rendhagyó, ugyanis Jeff Bezos történelmet formált: ő az első ember, akinek a magánvagyona meghaladja a 200 milliárd dollárt – ez a magyar nemzeti költségvetés idei bevételének a háromszorosa. Ez a döbbenetes szám annak köszönhető, hogy a koronavírus-járvány egyik nagy nyertese az Amazon online áruház, melynek a részvényárfolyama a hihetetlen forgalom után rakétasebességgel lőtt ki, így az alapító-tulajdonos a birtokában lévő részvények miatt gyakorlatilag megduplázta a vagyonát.

Amazon
[+]

Az év elején még nagyjából pariban volt Gatesszel vagy Zuckerberggel a kb. 100 milliárd dolláros vagyonával, de ez a gazdasági változás külön kategóriába helyezte – és még gazdagabb lenne, ha tavaly nem válik el, mivel volt felesége a megegyezésük értelmében vitt magával ma nagyjából 60 milliárd dollárt érő részvényt, és így MacKenzie Scott lett a világ leggazdagabb nője.

A híradás a jelenlegi gazdasági helyzet miatt éles kritikákat is kiváltott, ugyanis nem kevesen vannak azok, akik szerint már így is túl nagy a szakadék a szupergazdagok és nehéz helyzetben élők között, és ez az egyenlőtlenség csak tovább erősödött, ráadásul olyan időben, amikor sokak számára az egyszerű megélhetés is gondot okoz. Nem nehéz megjósolni, hogy a közelgő amerikai elnökválasztás egyik központi eleme épp e probléma tárgyalása lesz majd.

Azóta történt

Előzmények