Eldőlt: Szlovákiában nyit új központot az Amazon

A központ a szomszédban, a magyar határhoz nagyon közel fog működni, de már most problémásnak látszik, hogy miképp töltik fel az állományt.

A kelet-európai fejlesztéseket illetően évek óta megy a találgatás, hogy az amerikai Amazon vajon hogyan fog terjeszkedni, és az egyik fontos kérdés az volt, hogy a régiós logisztikai központot hol fogják megnyitni. Habár időnként Magyarország neve is felröppent, a pletykák már rég Szlovákiáról szóltak, ahol már van egy létesítménye az Amazonnak. A hét elején aztán kiderült, hogy megszületett a döntés, és mivel a csehországi tárgyalásaik nem vezettek eredményre, az új központ valóban Szlovákiában készül el, nem messze Pozsonytól.

Amazon - Szered
[+]

A helyi lapok beszámolói szerint a Nagyszombat melletti Szereden jön létre a központ, megnyitását az idei év második felében, valamikor nyár végén, ősszel tervezik. A helyszín választásánál szempont volt, hogy a 2011-ben átadott, 850 embert foglalkoztató másik központjukhoz – ahol gazdasági és személyzeti ügyeket intéznek, ügyfélszolgálatot üzemeltetnek, támogatási és elemző munkát folytatnak – közel van.

A logisztikai központ több mint 60 ezer négyzetméteres lesz, a tervek szerint ezernél több alkalmazottat vesznek fel a következő három évben – egyes források szerint az sem lehetetlen, hogy összesen háromezer fősre bővítik a bázist, de ezt az információt az Amazon nem erősítette meg. Az itt dolgozók legfontosabb feladata lesz, hogy azokat az árukat kezelje, melyeket nem tudtak az adott címre kiszállítani, illetve valamilyen okból azokat visszaküldték.

A különösebb szakképzettséget nem igénylő pozíciókra a nyár közepén indul meg a toborzás, a kiemelt állásokra (menedzserek, technológiai szakemberek, HR-munkatársak, gazdasági elemzők) már korábban. Helyi tudósítások szerint ez a folyamat valószínűleg nem lesz zökkenőmentes, mivel a nagyszombati járásban igen kedvezőek a munkanélküliségi adatok (3,2 százalék), így nem lesz egyszerű munkavállalókat találni – hacsak nem kínálnak különösen vonzó feltételeket. Ráadásul két nagyvállalat, az európai viszonylatban is jelentős szereplőnek számító Duslo vegyi üzem, valamint a Samsung is működtet gyárat a közelben.

Azóta történt

  • Az Amazon elindult Keletre

    Egy több mint egy évtizede sikeres e-kereskedelmi vállalkozást vásároltak fel a Közel-Keleten.

Előzmények