Összeakadhat az AMD-s rendszerekkel az XP harmadik szervizcsomagja

Kellemetlen meglepetés érheti felhasználók egy csoportját a Windows XP harmadik szervizcsomagjának telepítése után – derül ki azokból a többségében feldühödött vagy elkeseredett beszámolókból, melyek egyre-másra ütik fel a fejüket az interneten a különböző technológiai fórumokon vagy blogbejegyzésekben. A legtöbben arra panaszkodnak, hogy a napokban megjelent szervizcsomag telepítését követő első újraindulás során megszakad a Windows betöltési folyamata és a gép vagy lefagy, vagy hibaüzenettel újraindul. Akad, akinek ezután csökkentett módban sem indul el a számítógépe, de van olyan is, akit mindenekelőtt a BIOS frissítésére ösztökél az operációs rendszer – a problémás eseteket egy szál köti össze: szinte mindegyik gépben az AMD valamelyik processzora dolgozik.

Jesper Johanssonnak, a Windows Vista Security című könyv társszerzőjének sem indult a gépe a harmadik szervizcsomag telepítése után – a biztonságtechnikai szakértő blogjában leírja, hogy egy barátja hívta fel a figyelmét a Microsoft online tudásbázisában szereplő bejegyzésre, mely végül segített neki megoldani a problémát. A tudásbázis-cikk szerint a jelenséget az okozza, hogy egyes PC-gyártók az operációs rendszer előtelepítését Intel-alapú számítógépen végzik, majd az elkészített lemezképet telepítik aztán az összes gépre – beleértve azokat is, melyek az AMD processzorát tartalmazzák. Az ebből adódó hibás működés egyébként már a második szervizcsomag telepítésekor is jelentkezhetett a Microsoft szerint.

A rendszer így ezeknél a konfigurációknál a CPU típusától függetlenül futtatja az Intel processzorok energiagazdálkodását vezérlő eszközmeghajtót, mely egészen az XP SP3 szervizcsomag telepítéséig semmiféle problémát nem okoz az AMD-s konfigurációkon. Ha az operációs rendszer a legfrissebb szervízcsomag telepítése után nem indul többet, vagy folyamatosan újraindítja magát, könnyen lehet, hogy az említett eszközillesztő jelenti a probléma gyökerét – ilyenkor a legegyszerűbb megoldás csökkentett üzemmódban indítani a gépet, és a parancssorba beírni az "sc config intelppm start= disabled" parancsot, ami kiiktatja a hibát okozó, AMD-s rendszereknél feleslegesen jelen lévő eszközillesztőt.

Hasonló rejtélyes hibákat nem csak a nagyobb számítógépgyártók konfigurációnál tapasztaltak, több olyan egyéni gépépítőt is barátságtalan hibaüzenet fogadott a szervizcsomag telepítése után, akik egyedileg, saját maguk által kiválogatott alkatrészekből állították össze PC-jüket. A hibás működést jelző felhasználók többsége szintén AMD processzort épített a számítógépbe, a probléma azonban ezúttal a jelek szerint az alaplapi BIOS-szal függhet össze (erre utal legalábbis a „The BIOS in this system is not fully ACPI compliant” hibaüzenet). Felhasználói visszajelzések szerint ez a jelenség viszonylag szűk kört, az ASUS egyik régebbi csúcskategóriás alaplapjának (A8N32-SLI Deluxe) tulajdonosait érinti leginkább – ehhez az alaplaphoz utoljára tavaly márciusban jelent meg BIOS-frissítés, a cég ezt a típust azóta már nem gyártja.

Azt nem tudni, hogy az érintett alaplaphoz, alaplapokhoz érkezik-e a jövőben ezt a fajta hibát javító frissítés, a probléma azonban addig is állítólag könnyedén megoldható egy meglehetősen szokatlan módszerrel: a géphez kell csatlakoztatni egy külső USB-s tárolót (merevlemez vagy pendrive), a Windows ezek után már el fog indulni.

Azóta történt

Előzmények