Bővül a MinDig TV lefedettsége

Az Antenna Hungária folytatja a digitális földfelszíni televíziós hálózatfejlesztést, aminek részeként további 20 digitális telephely kezdi meg működését a következő hetekben – jelentette be a vállalat. Az elmúlt hetekben három új, nagy teljesítményű telephelyről indult el a tesztsugárzás (Miskolc/Avas, Fehérgyarmat/Penyige és Aggtelek/Perkupa), és e gerincadókon kívül további 17 telephely kezdi meg a sugárzást az év végéig. A DVB-T adók száma így az idén eléri az ötvenet, a lakossági lefedettség pedig a közszolgálati műsorokat illetően meghaladja a 98 százalékot, azaz a digitális lefedettség eléri a jelenlegi analóg m1 hálózat lefedettségi értékét.

A műsorszóró vállalat elégedett a digitális földfelszíni platform terjedési ütemével. Becslésük szerint november elején csaknem 850 ezer háztartás rendelkezett az adás vételéhez szükséges, DVB-T MPEG-4 kompatibilis készülékkel. A szabadon fogható és előfizetéses csomagok felhasználóinak száma elérte a 300 ezret – mely az összes földfelszíni háztartás körülbelül 35 százalékát teszi ki –, ebből 42 ezer a 7 ingyenes csatornán túl további 24 fizetős programot kínáló MinDig TV Extra csomagra előfizetők száma. Az ingyenes szolgáltatás nézőinek számát az Antenna Hungária egy negyedévente végzett reprezentatív felmérés és a havi készülékeladási statisztikák alapján kalkulálja ki.

A társaság adatai szerint javítja a platform esélyeit, hogy a MinDig TV kompatibilis dekóderek és integrált televíziókészülékek átlagára 25 százalékkal csökkent 2011 első kilenc hónapjában. A DVB-T platform elindítása óta az áresés 77 százalékos volt a dekóderek, míg 61 százalékos az integrált tévék esetében. A cég egy karácsonyi akció keretében most dekóderrel együtt 19 990 forintért kínálja az egyéves előfizetést a MinDig TV Extra alapcsomagra.

A rövidtávú terveket illetően az AH jövőre a MinDig TV Extra családi csomagnak helyt adó B multiplex jelenlegi 84,7 százalékos lefedettségének további növelésére fókuszál. A társaság – ahogy az elmúlt években számos alkalommal – most is hangsúlyozta, hogy teljes mértékben felkészülten várja a digitális átállás utolsó szakaszát, és kész arra, hogy hozzájáruljon az analóg lekapcsolás zökkenőmentes lebonyolításához.

Azóta történt

Előzmények