Anyai áldást kapott a Matáv

Növekedési sztorival szeretne kedveskedni a befektetőknek a Matáv, amelyre hosszú küzdelem után a Deutsche Telekom bonni központja is áldását adta. A BÉT-en jegyzett társaság Magyarországtól keletre és délre fekvő országokban szeretne önállóan bevásárlókörútra indulni – írja a Wirtschaftswoche című német hetilap. A Matáv elsősorban a technológiailag még elmaradottabb Romániában, Szerbiában, Montenegróban, Bulgáriában és Moldovában kamatoztathatná az elmúlt tíz évben a modernizáció és az átépítés során szerzett tapasztalatait. Starub Elek a bevásárlásra mintegy egymilliárd eurót költhet el, egy ekkora summa ugyanis még nem veszélyeztetné a társaság hitelbesorolását.

A terjeszkedés mellett a jelenlegi leányok közötti együttműködés elmélyítését is tervezi a Deutsche Telekom. A csoport tagjai (T-Com, T-System, T-Online, T-Mobil) eddig csak Németországon belül működtek szorosan együtt, ám az "integrációs játék" mostantól nemzetközi dimenziót is kap. Az idén a DT valamennyi mobil érdekeltségét T-Mobile-ra keresztelik át, s előbb-utóbb sor kerül vezetékes szolgáltatók átkeresztelésére is. A Matáv először megvárja, miként reagálnak a mobil ügyfelek a Westel névváltására, ám azt követően semmi állhat annak útjában, hogy a magyar társaság felvegye a T-Com nevet. A névváltásról épp most folynak a tárgyalások – írja a Wirtschaftswoche.

A Magyarországon eddig saját néven működő T-Systems Ungarn hamarosan betagozódik a Matáv-szervezetbe. A társaságban hamarosan többségi részesedést szerez ugyanis a Matáv, az erről folyó tárgyalások már a végükhöz közelednek. A többségi részesedésért cserébe a Matáv it-eszközeit átadja a T-Systemnek. (A nagy délkelet-európai ügyfelek kiszolgálására külön központot hoz létre Budapesten a társaság). Az Axelero T-Online-ná történő átnevezése egyelőre nincs napirenden, azzal kapcsolatban eddig tapogatózó információcsere történt. (Ezt az üzletág rendkívül apró méretével indokolja a cikk.)

"A T-brand kiterjesztésére utal, hogy május 1-jétől a Matáv mobil üzletága is a T-Mobile nevet viseli. A Matáv vezetékes üzletágának névváltásáról semmilyen döntés nem született, így az ezzel kapcsolatos lapértesüléseket nem kommentáljuk" – válaszolták a magyar társaságnál a névváltást firtató kérdésünkre.

Azóta történt

Előzmények