Nem robbannak az iPhone-ok: összetörik őket

Az Apple a hét végén bejelentette, hogy az elmúlt hetekben Európában lábra kapott híreszteléseknek nincs alapja: semmiféle bizonyíték nem támasztja alá, hogy akár csak egy Apple-készülék is felrobbant volna (esetlegesen akkumulátorhiba miatt), s minden jel arra mutat, hogy az eddig ismert franciaországi esetekben az iPhone-ok kijelzője nem gyártási hiba, hanem „külső behatás” következtében törött össze.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a múlt héten kapott nyilvánosságot a második olyan eset, ahol a tulajdonost megsebezte egy, a törött kijelzőből származó szilánk. Azóta összesen körülbelül tíz hasonló balesetről számoltak a lapok, s a francia fogyasztóvédelmi hatóság már az első után megindított egy vizsgálatot. Az Apple közleménye hangsúlyozza, hogy az általuk ismert esetekben szó sincs akkutúlhevülésről vagy hasonló súlyos hibáról, eddigi információik alapján úgy vélik, nem a rendeltetésszerű használat során sérültek meg a kijelzők, hanem egyéb ok miatt: leejtették, odaütötték őket valamihez az iPhone-t, s ekkor repedhettek meg, törhettek össze a kijelzők. Ezt az állítást legalább két fogyasztó tagadja, reakcióik szerint nem dobták el, nem ejtették le a készüléket.

Az Apple franciaországi kereskedelmi igazgatója, Michel Coulomb pénteken találkozott a fogyasztói jogok miniszterével, hogy a vizsgálat során együttműködjenek. A miniszter, Herve Novelli egyelőre azt nyilatkozta, hogy még korai bármit is mondani, akár azt, hogy gyártási hibásak a készülékek, akár azt, hogy a fogyasztók felelősek a balesetekért, meg kell várni a vizsgálat lezárását. Azt is elmondta, hogy az egyik vásárló nem hajlandó átadni a sérült iPhone-t, ezért az ő esetében nem is tudnak majd érdemben nyilatkozni.

Mint korábban bejelentették, Európai Unió is vizsgálódik a kontinensen forgalmazott Apple-készülékek miatt érkezett panaszok miatt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények